Alle routers op een rijtje

Wat is een router?
Een router is, simpel gezegd, het hart van je thuisnetwerk. Het is het centrale regelkastje dat diverse computernetwerken met elkaar verbindt, zodat meerdere apparaten tegelijkertijd op het internet kunnen.
Stel je voor: je zoon speelt online games op zijn kamer, terwijl je dochter een romantische film downloadt op het moment dat je zelf je administratie wilt doen op de laptop. En dat kan! Dankzij de router, die zodanig is geplaatst dat de hele familie tegelijkertijd op het internet kan surfen.

router

Hoe werkt zo’n router?
Als je vanuit je luie stoel een website op je tablet wilt openen, dan zorgt de router (die overigens meestal in de meterkast staat) dat het werkt ook als iemand anders al op het net zit. Dat kleine apparaatje maakt het namelijk mogelijk dat er meerdere verbindingen gemaakt kunnen worden via één internetaansluiting. Het verdeelt de internetsignalen over meerdere apparaten en verbindt computernetwerken met elkaar. De router verzendt de communicatie via de kortste route, en controleert meteen naar welk adres de informatie wordt verstuurd. Dat kan op twee manieren: via netwerkkabels (die noodzakelijk zijn om het internetsignaal te distribueren), of draadloos. In dat geval werkt je router via een WiFi-signaal. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar het gebeurt allemaal zonder dat jij er zelf ook maar iets van merkt.

Verschillen tussen modem en router
Een modem is iets anders dan een router, al worden die begrippen nog wel eens door elkaar gehaald. ‘Modem’ is afgeleid van de begrippen modulator en demodulator, oftewel het vertalen van signalen. In dit geval het signaal van jouw provider naar informatie die daarmee toegankelijk wordt voor je computer, smartphone, tv of tablet. Op die manier zorgt het modem ervoor dat de internetverbinding werkt.
De router, die je op je modem aansluit, verdeelt vervolgens het internetsignaal over de aangesloten apparaten in jouw huis. Dat kan door bekabeling, maar het gaat tegenwoordig steeds vaker draadloos via een wifi-netwerk.
En ondanks dat het twee verschillende apparaten zijn, is het toch mogelijk dat je maar één kastje hebt. Dan heb je waarschijnlijk een gecombineerde modem-router, oftewel een wifi-modem. Één apparaat, dat het signaal omzet in een internetsignaal en het dan verder distribueert naar de overige apparaten. En hoewel dat best handig kan zijn omdat je maar één apparaat hoeft te installeren, heeft het ook nadelen: het apparaat moet namelijk dichtbij het aansluitpunt staan. Dat is de plaats waar je internet binnenkomt, meestal in de meterkast. Maar die plek is niet bepaald ideaal, terwijl dat juist belangrijk is voor een goede ontvangst! Een losse router kopen, die je ergens anders kunt plaatsen, is dan de beste oplossing voor een beter bereik.

Een nieuwe router kopen
Mede door de toenemende mogelijkheden van internet voldoen oudere uitvoeringen soms niet meer. Een groter bereik en hogere snelheid zijn dan ook vaak de reden om een nieuwe router aan te schaffen.
De internetsnelheid van je apparaat wordt aangegeven in megabytes per seconde (Mbps). En die is afhankelijk van een aantal factoren zoals de snelheid van je router en netwerkkaart, de kwaliteit van de bekabeling of het draadloze netwerk en de snelheid die je internetabonnement biedt.

Draadloze en bedraad
Een draadloze uitvoering, oftewel wifi router, heeft de eigenschappen van een gewoon model, maar dan uitgerust met een access point, een draadloos toegangspunt in een wifi netwerk. Het beschikt over een aantal LAN-poorten voor een netwerk met kabels, over een WAN-poort waarmee je de router verbindt met het modem of met internet en over een wifi-antenne.
De gegevens die hiermee draadloos worden verzonden en ontvangen, gaan via de antennes van het access point ook door muren heen. Maar de plaats van je router, het aantal muren en de dikte ervan hebben wel invloed op de kwaliteit van het draadloze signaal. Ook metaal en water kunnen dat signaal flink afzwakken.
De meeste wifi-routers hebben bovendien een ingebouwde firewall, om zich te wapenen tegen aanvallen van buitenaf.

Waar let je op bij het kopen van een router?
Er zijn enkele punten die van belang zijn bij de aanschaf van de beste router voor jouw situatie.
• Ten eerste is dat de wifistandaard, die je aan de letters herkent. N staat voor ondersteuning van wifi-standaard 802.11n; AC voor 802.11ac. De nieuwste en tevens snelste standaard is IEEE 802.11ac, waarmee je een doorvoersnelheid tot 1 Gigabit per seconde kan bereiken, ruim 7 maal zo snel als oudere modellen met de N-standaard.
• Ook de frequentie speelt een rol. De 5 GHz-frequentie is nog minder vaak in gebruik en sneller dan de oudere 2,4 GHz frequentie, waarvan oudere routers nog vaak gebruikmaken. ‘Dual-bands’ kunnen op twee frequenties werken. Dat kan extra snelheid opleveren als er niet teveel obstakels zijn, zoals een te grote afstand of teveel muren. Vanaf 2015 zijn er ook al tri-band routers verkrijgbaar.
• Ondersteuning voor een gastnetwerk is een extra functie die toegang geeft tot het internet, maar niets anders dan dat. Voordeel is dat gasten niet per abuis bij je privégegevens kunnen komen.
• Met een tijdklok kun je wifi automatisch in- en uitschakelen op door jou bepaalde tijdstippen, bijvoorbeeld als je slaapt.
• De vermelding Mu-mimo betekent ondersteuning van een nieuwe AC generatie die efficïenter clients koppelt. Het zou een hogere snelheid mogelijk maken, maar in de praktijk is dat pas mogelijk als ook de andere apparaten in het netwerk die techniek ondersteunen. Dat is nu nog niet vaak het geval.
• De term DFS (Dynamic Frequency Selection) is wel een voordeel: het geeft minder last bij storingen, doordat er meer frequenties beschikbaar zijn, dan zonder die functie.
• Multiroom-wifi, ook wel mesh genoemd, is een nieuwe, veelbelovende techniek die het mogelijk maakt om door het hele huis wifi te ontvangen. Een ideaal systeem, maar momenteel nog wel erg prijzig.

Verschillende soorten en types
Er is een grote variëteit op de markt en de belangrijkste verschillen daartussen zitten vooral in de soort verbinding of in de maximaal haalbare snelheid van het apparaat.
De meest gebruikte apparaten van dit moment zijn de Wireless N of Wireless AC router, het VPN-type en de 3G- en 4G-modellen die de standaard vormen voor mobiele netwerken zoals in smartphones en tablets. 3G is de term die staat voor ‘derde generatie’ en 4G dus voor ‘vierde generatie’ apparatuur. Handig als je geen vaste internetverbinding hebt, bijvoorbeeld onderweg of op vakantie.
Met een VPN router (Virtual Private Network) is het mogelijk een beveiligde verbinding te maken, zodat je gegevens niet met derden worden gedeeld. Let dan echter wel op het juiste aantal tunnels, waarmee gebruikers gelijktijdig een eigen verbinding kunnen maken. Een extra voordeel is dat je daarmee een andere locatie kunt instellen dan je werklocatie, zodat je van streamingdiensten zoals Netflix gebruik kunt maken.

Accessoires voor erbij
Daarnaast zijn er diverse accessoires voor je netwerk te koop. Sommige om de dekking van je draadloze netwerk uit te breiden, zoals homeplugs, een access point, een Wifi-repeater, en router-antennes. Andere accessoires zoals een externe harde schijf, een IP-webcamera, een usb-stick, een SIM-dongle en een netwerkkabel dienen om de functionaliteit te vergroten.

Een router online kopen
Ben je op zoek naar een nieuwe wifi router? Kijk dan online bij www.router-verkoper.nl. Een website, die een riante keuze met vermelding van alle specifieke eigenschappen die voor jou van belang zijn. Heb je toch nog vragen of wil je graag advies voor je aankoop? Geen probleem! De telefonische klantenservice is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar en is je graag behulpzaam. Alvast heel veel succes bij de keuze van je nieuwe router!