Pas op voor aanbestedingsfraude

Met de aanbestedingsfraude van het IT bedrijf Ordina is de deksel van de beerput gegaan. Het blijkt dat Ordina niet het enige bedrijf is dat zich hier mee bezig houdt en dat er zelfs prijsafspraken zijn gemaakt tussen verschillende ICT bedrijven.

De affaire met Ordina begint steeds meer op de bouwfraude affaire van een aantal jaar terug te lijken. Dit komt misschien wel door de struktuur van aanbestedingen in de IT sector erg lijkt op die in de bouw. Omkoping, corruptie, aanbestedingsfraude en schenden van geheimhoudingsplicht zijn aan de orde van de dag. Dankzij goede onderzoeksjournalistiek komt dit nu allemaal aan het licht.

Men denkt dat de oorzaak van dit alles ligt aan de aanbestedingsprocedure waarbij de goedkoopste aanbieder de deal krijgt. Meer dan 50 procent van de omvangrijke IT projecten bij de overheid zijn min of meer mislukt door deze werkwijze.

Hoe kan de aanbestedingsprocedure beter? Via de aanbestedingsapplicatie E-tender van Qflow kun je snel en eenvoudig aanbesteden. Met deze applicatie kunnen opdrachtgevers hun opdrachten via standaard invulschermen wereldkundig maken. Inschrijvers kunnen hierop reageren via andere standaard invulschermen. En dit alles op een zeer transparante manier voor beide partijen.

Elektronisch aanbesteden heeft veel voordelen. Behalve dat de transparantie maximaal is, kan de aanbesteder op een goede manier de inschrijvers met elkaar vergelijken. Waarbij de prijs niet het belangrijkste selectie criterium is. Minstens net zo belangrijk zijn ervaring en kwaliteit.

Met E-tender kan het best mogelijke projectteam worden samengesteld. Dit kan met zowel interne als externe mensen. En met E-tender is het mogelijk om standaardmanagement rapportages te maken waardoor het inzichtelijk te maken is op welke wijze de organisatie de aanbestedingen uitvoert.

Het is dus heel belangrijk dat niet alleen projecten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen maar ook het aanbestedingsproces. Voor de overheid is dat zelfs wettelijk verplicht.