Hydrotherapie in uw bubbelbad

Hydrotherapie, een zoveelste zweverige term tussen al die andere verheven woorden die aan het wellness wereldje toebehoren? Wij denken van niet, want het is bewezen dat hydrotherapie gezond is voor uw lichaam én geest.

Al sinds de Romeinse en Griekse periode waren de weldaden van water bekend. Het was algemeen bekend dat de warm water baden een positief effect op de gezondheid konden hebben. De eerste man die zijn beroep maakte van de hydrotherapie was Vincent Priessnitz. Hij begon op professionele basis in 1829, en werd er beroemd mee. Hij kreeg klanten uit allerlei landen, een zeer verdienstelijke prestatie in die tijd.

Tegenwoordig zijn de meeste Jacuzzi, ofwel bubbelbad of buitenspa modellen echte “masseurs”. Maar waar ligt de heilzame werking van hydrotherapie nou eigenlijk? Bij hydro therapie wordt gebruik gemaakt van de effecten van verschillende watertemperaturen en waterdruk op het lichaam. De huid registreert de prikkels die binnenkomen en leidt ze naar de hersenen, alwaar ze worden verwerkt. In antwoord op de prikkels uit de huid stimuleren de hersenen het immuunsysteem, de bloedsomloop en het verteringsstelsel, verminderen ze de productie van stresshormonen en de gevoeligheid van het lichaam voor pijn.

In het water van een buitenspa ervaren mensen een soort verlossing van de zwaartekracht: in water kan men als het ware zweven. Op deze manier kunnen spiergroepen welke klachten veroorzaken worden verlicht, en kunnen er op een relatief veilige manier oefeningen worden verricht met de spiergroep, teneinde deze losser te maken. Door te werken met waterdruk op het lichaam kan een vorm van massage worden gegeven.

Er bestaan tal van methoden waarop hydrotherapie kan worden toegepast. Bij reumatische klachten bijvoorbeeld werkt men vaak met een klein warm water zwembad, waarin de patiënt oefeningen kan doen. In het geval van reuma werkt de warme temperatuur rustgevend op de gewrichten.