Wanneer ben ik vruchtbaar?

Wanneer ben ik vruchtbaar? Wanneer het zwanger worden op de normale, natuurlijke manier niet lukt of niet mogelijk is, zal er veelal het medische traject ingegaan worden. Bij het medische traject wordt de “natuur” een handje geholpen om de kans op een zwangerschap te vergroten.

Er zijn verschillende technieken beschikbaar waardoor de kans op een zwangerschap kan worden vergroot;

Wanneer vruchtbaar zijn is moeilijk vast te stellen. Allereerst kan er Intra Uteriene Inseminatie (IUI) worden toegepast. Hierbij wordt het zaad van de man door behulp van het ziekenhuis bij de vrouw in de baarmoeder geplaatst. Dit zorgt ervoor dat het zaad minder ver hoeft te reizen naar de eicel. Deze techniek wordt toegepast bij personen met een slechte zaad kwaliteit of bij donorzwangerschappen, waarbij de vrouw zwanger wilt worden maar geen man heeft.

Daarnaast kan er In Vitro Fertilisatie (IVF) worden toegepast. Hierbij krijgt de vrouw als eerst hormonen toegediend om de rijping van eicellen te stimuleren. Nadat dit gebeurd is en er rijpe eicellen zijn ontstaan (vaak meer dan één door de hormonen die worden toegediend), worden de eicellen uit de baarmoeder gehaald. De man heeft zaadcellen geproduceerd. In een petrischaaltje wordt geprobeerd om de eicellen te bevruchten met het zaad van de man. Mocht dit gelukt zijn, dan wordt na verloop van tijd de bevruchte eicel bij de vrouw terug in de baarmoeder geplaatst. Het is belangrijk dat de bevruchte eicel zich hecht in de baarmoeder wand, zodat deze kan uitgroeien tot een foetus. Dit lukt echter lang niet altijd.

Als laatste kan Intra Cytoplasmatische Spermatozoa Injectie (ICSI) worden toegepast. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als bij de IVF behandeling, maar dan wordt de zaadcel op kwaliteit uitgezocht. Dit wordt in het lab van het ziekenhuis gedaan. Als patiënt is er geen verschil in de behandeling tussen IVF en ICSI. Deze methode wordt vooral toegepast als de kwaliteit van het zaad van de man van zeer slechte kwaliteit is, of wanneer de vrouw een afweerreactie opwekt tegen het zaad.