Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling

Innerlijke groei, zelfontwikkeling, persoonlijke ontwikkeling… Een van deze termen ben je vast al eens tegengekomen in de krant, op internet en in boeken. Van ‘bovenaf’ worden we aangespoord om zelfbewust te zijn en zelfbewust te leven. Zelfbewuster worden doe je door jezelf te ontwikkelen. Persoonlijk te ontwikkelen. Het klinkt heel logisch, maar… hoe doe je dat?

In je leven heb je patronen opgebouwd in je denken, doen en laten. Persoonlijke ontwikkeling maakt je bewuster van deze patronen. Ze spelen een grote rol in hoe je je dagelijks gedraagt. Gedragspatronen, emotionele patronen, denkpatronen… En ze zitten niet allemaal in de weg, integendeel. Andere patronen waren eerder in je leven passend maar kunnen in loop van tijd gaan knellen. We willen het anders doen, maar het blijkt lastig om hier vorm aan te geven.

Bewustwording

Persoonlijke ontwikkeling valt of staat met het opbouwen van bewustzijn. Bewustzijn is nodig om inzicht te krijgen in de verschillende lagen onder je gedrag: waarom je doet zoals je doet. Door bijvoorbeeld te mediteren of mindfulness oefeningen te doen, word je je bewust van hoe je emoties en behoeften invloed hebben op je dagelijks leven. Je leert jezelf en daardoor ook de ander beter kennen en begrijpen. Naarmate je meer bewustzijn hebt opgebouwd, wordt het mogelijk om andere patronen op te bouwen die beter aansluiten bij wie je bent en wat je nodig hebt.

Training persoonlijke ontwikkeling

Bij een persoonlijke ontwikkeling training kun je leren om deze patronen te doorbreken.