Fabels en feiten over zoetstoffen

Er wordt nogal eens beweerd dat bepaalde zoetstoffen die suiker in producten vervangen schadelijk zijn voor de gezondheid. Er wordt soms zelfs beweerd dat ze kankerverwekkend zijn. Goedgekeurde zoetstoffen kunnen echter gewoon zonder gevaar voor de gezondheid gegeten worden, mits er rekening wordt gehouden met de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI). Lees hier meer over zoetstoffen en veiligheid.

Welke soorten zoetstoffen zijn er?

Er bestaan verschillende soorten zoetstoffen, die we grofweg in twee groepen kunnen verdelen. De ene groep zoetstoffen heet polyolen. De zoetheid van deze zoetstoffen is ongeveer gelijk aan die van suiker en deze zoetstoffen geven ook net zoveel energie als suiker. Bekende voorbeelden van polyolen zijn xylitol en sorbitol. U hebt deze benamingen vast weleens op een pakje kauwgum of ander snoepgoed zien staan. De andere groep zoetstoffen zijn kunstmatige zoetstoffen. Voorbeelden hiervan zijn aspartaam, cyclamaat en sacharine. Deze zoetstoffen zijn veel zoeter dan suiker, maar leveren geen calorieën. Ze worden veel toegepast in light-frisdranken.

Veilig gebruik van zoetstoffen

Het gebruik van goedgekeurde zoetstoffen is geheel veilig als de dagelijks aanbevolen hoeveelheid maar niet wordt overschreden. Alle goedgekeurde zoetstoffen binnen Europa zijn voorzien van een E-nummer. Op de verpakking van een product mag het E-nummer of de naam van de zoetstof staan. Voorbeelden van goedgekeurde zoetstoffen zijn: acesulfaam K (E950), aspartaam (E951), cyclamaat (E952), neohesperidine (E959), neotaam (E961), sacharine (E954), stevia glycoside (E960), sucralose (E955). Voor elke zoetstof is bepaald wat de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) is, zodat u precies weet hoeveel u van die zoetstof per dag mag gebruiken.

Gezond snoepen met zoetstoffen

Snoep, frisdranken en ijsjes die zoetstoffen bevatten, zijn een veilig alternatief voor zoetigheden die suiker bevatten. Deze snoepwaren voorkomen overgewicht en gaan tandbederf tegen. Steeds meer mensen kiezen daarom voor een alternatief als dit. Gelukkig zijn er ook steeds meer fabrikanten die dergelijke producten zonder suiker aanbieden. Een goed voorbeeld is Slimpie. Dit is niet alleen een merk met gezonde en superlekkere producten voor kinderen, maar het is ook nog eens een heel leuk merk met bijvoorbeeld een eigen Slimpie Fanclub waarmee kinderen kunnen genieten van vele voordelen en leuke acties.