GSM kopen. De beste tips op een rijtje.

Sommigen gebruiken ‘m enkel voor het telefoneren en sms’en, anderen zien het als een accessoire of als verlengstuk in hun dagelijks leven. We spreken over het GSM toestel. Hij is tegenwoordig niet meer weg te denken en een noodzakelijke ‘must have’ geworden.                                                                              Het begrip GSM wordt gebruikt als een verkorte aanduiding voor Global System for Mobile Communications. In de volksmond staat deze bekend als ‘de mobiele telefoon’.  De GSM werd geïntroduceerd in 1989 en werkt over Dual-band, Tri-band of Quad-band netwerken.

De GSM is overal verkrijgbaar en beschikbaar in vele maten, vormen en met verschillende opties. Dit zorgt voor een ingewikkelde keuze dus zetten wij de beste tips, waar je op kunt letten tijdens de aanschaf, op een rijtje voor jou.

Welke soort GSM kopen?                                                                                                                                              Tegenwoordig is het aanbod groot en heb je een ruime keus aan GSM’s. Waar vroeger de vorm en praktische bruikbaarheid het belangrijkst was vanwege zijn enkele bel-/smsfunctie, wordt tegenwoordig meer gekozen op basis van de opties dat een toestel te bieden heeft. Vandaag de dag is het een multimedia toestel waarmee je naast bellen/sms’en kunt internetten, muziek afluisteren, tv/film kijken, videogesprekken voeren, foto’s & video’s opnemen en (online) gamen. Hierdoor zijn GSM’s vaak uitgerust met een (groot) aanraakscherm, oftewel touchscreen genoemd. Ieder scherm kan anders reageren dus is het handig om voor het kopen deze functie uit te proberen. De huidige populaire touchscreen toestellen behoren momenteel toe aan de merken Apple, Blackberry, Samsung, Sony en HTC. Dit zijn GSM’s die we ook wel ‘smartphone’ noemen vanwege hun multifunctionaliteit. Op dit moment zijn ze erg in trek, echter waar je vooral op dient te letten is de batterijduur. Juist vanwege het grote scherm en de vele opties die aantrekkelijk zijn voor intensief gebruik, maakt het energievretende toestellen. Vergelijk ze dus goed voordat je overgaat tot aankoop.

Online kopen of in de winkel?                                                                                                                                              Het internet heeft een grote invloed op de GSM, maar ook op de aankoop ervan. Tegenwoordig worden ze namelijk niet enkel traditioneel in de winkel verkocht, maar ook veelvuldig op websites in de vorm van webshops. Online kopen was in het begin heel lucratief omdat een webshop minder vaste lasten draagt. In de loop der tijd is dit verschil echter teruggelopen en hoeft het tegenwoordig niet per definitie voordeliger te zijn om een GSM te kopen.

Prijs/kwaliteit verhouding

Waar je daarnaast op zou moeten letten is een juiste verhouding tussen de prijs en de kwaliteit van het toestel.  Een GSM kopen gebeurt vaak voor de langere termijn dus je wilt niet teveel betalen voor een toestel die minder waard is dan werkelijk. Een goede optie is om vergelijkingswebsites te raadplegen, waar je het type GSM invult om vervolgens een totaaloverzicht te krijgen van verschillende aanbieders en hun websites. Op deze manier wordt het mogelijk om een afweging te maken na alle eigenschappen en prijzen van verschillende aanbieders gezien te hebben. Hiermee krijg je een indicatie van de gemiddelde prijs.

Wil je een mooie, kwalitatieve en goedkope GSM kopen, houd dan deze tips goed in gedachten!