Hoe word je tekstschrijver voor online content?

Tekstschrijver is een steeds meer gevraagd beroep. Je staat er meestal niet bij stil, maar elke tekst die je leest is door iemand geschreven. Het internet heeft voor een explosie aan teksten gezorgd, omdat iedere website uiteraard teksten moet bevatten. Het aantal mensen dat teksten schrijft neemt dus nog steeds in aantal toe. Slimme bedrijven laten de teksten voor hun bedrijfswebsites door anderen schrijven. Niet alleen neemt dat werk uit handen van werknemers die ook wel wat anders te doen hebben, maar het zorgt er ook voor dat de tekst past bij het ontwerp van de website en voldoet aan de eisen die zoekmachines stellen aan teksten op websites.

 

Wat doet een tekstschrijver voor webteksten?

Een tekstschrijver voor teksten op websites zorgt ervoor dat deze teksten aan een aantal eisen voldoen. Ten eerste is er de lengte van de tekst. Een tekst mag niet te lang of te kort zijn. De lengte wordt bepaald door de klant. Dat kan het bedrijf zelf zijn, of degene die de website ontwerpt en bouwt. Dat laatste komt vaker voor dan het eerste. Dat zorgt er niet alleen voor dat de tekst goed in het design van de website past. Het zorgt er ook voor dat er duidelijkheid is over de kosten. De meeste tekstschrijvers worden per woord betaald. Een tweede eis is dat de tekst ergens op moet slaan. De opdrachtgever geeft een onderwerp waarover de tekst geschreven dient te worden en de schrijver moet onderzoek doen om een verhaal van de juiste lengte te kunnen schrijven. Ten derde is het vaak van belang dat bepaalde termen een aantal keer in de tekst voorkomen. Dit is om zoekmachines erop te attenderen dat een tekst over een bepaald onderwerp gaat.

 

Welke vaardigheden moet je hebben?

Uiteraard moet je een goede taalbeheersing hebben. Als iemand betaald voor webteksten, kunnen er geen fouten in die tekst zitten. Ook is het belangrijk dat je begrijpelijke teksten schrijft. Te veel lange zinnen zorgen er bijvoorbeeld voor dat lezers afhaken. Verder moet je originele zinnen kunnen produceren. Anderen kopiëren heet plagiaat en dat is verboden. Daarnaast is het belangrijk dat je snel werkt. Je kunt niet urenlang aan een tekst schaven om de perfecte zin te creëren. De betaling per woord is ook zodanig dat je enkele duizenden woorden per dag moet kunnen schrijven om het de moeite waard te maken.