Verschil tussen staal en rvs

Er zit een groot verschil tussen de twee en dat is dat rvs roest bestendig is. Daardoor denken mensen altijd direct dat je daar beter voor kunt kiezen maar is dat wel echt zo? Ze hebben beiden voor- en nadelen en die zul je in dit artikel terugvinden.

Of je nou een moer of slotbouten nodig hebt. Je kunt kiezen tussen verschillende metalen. Wil je nou rvs of normaal staal? Misschien als het buiten gebruikt wordt kun je rvs nemen maar staal is daar ook prima voor. Bij roest vast staal (rvs) zal een klein bovenlaagje worden aangetast met roest. Hierdoor komt er een soort beschermlaagje op zodat de rest niet wordt aangetast. Bij normaal staal stopt de aantasting niet en wordt het hele staal roest o corrosie zodat het niet meer sterk blijft.  Om de vorming van roest te voorkomen moet het materiaal een beschermlaagje krijgen wat verkregen wordt door oppervlaktebehandeling. Op lang termijn kan rvs ook aangetast worden omdat het beschermlaagje op is. Alle roest vrij stalen soorten hebben een bepaalde waarde wat aangeeft in hoe verre het beschermt tegen roest. Een lagere waarde rvs is dan weer beter geschikt voor binnen en ee hogere PRE waarde is weer beter voor buiten huis.

De prijs van rvs ligt een stuk hoger omdat er een laagje is aangebracht en dat kost meer tijd en geld. Staal is qua gewicht weer lichter. Voor een aantal schroeven of bouten zal het gewicht niet schelen maar als je honderden schroeven nodig hebt wel. De schroef is dus wat lichter omdat het uit een materiaal bestaat en rvs uit meerdere soorten vanwege het bescherm laagje. Als je moet kiezen vanwege de treksterkte, dan verschilt dit heel erg. Sterk staal heeft een hogere treksterkte dan rvs, maar als je standaard rvs met staal moet vergelijken, dan is rvs sterker.