Regel de kinderalimentatie in belang van het kind

Bij scheiden denk je al gauw aan verdriet en heel veel papier werk en dat is ook zo maar er komt nog meer bij kijken. Je moet alles goed geregeld hebben voor de nieuwe toekomst. Zijn er kinderen in het huwelijk, dan moeten jullie hier ook rekening mee houden. Een scheiding kan soms voor financiële onzekerheid zorgen. De kinderen mogen niet de dupe worden van jullie scheiding, voor hen is het tenslotte al moeilijk genoeg.  Kinderalimentatie biedt het kind en de verzorger net die extra zekerheid. In deze blog licht ik het onderwerp nader toe, lees dus snel verder.

Wat is kinderalimentatie

Als ouders zijn jullie beide verantwoordelijk voor de verzorging, opvoeding en het financiële onderhoud van het kind. Als jullie uit elkaar gaan blijft die verplichting natuurlijk bestaan een kind mag tenslotte niet de dupe worden van jullie scheiding. Kinderalimentatie is dus een financiële bijdrage aan de kosten van het levensonderhoud van de kind(eren). Hoe hoog die alimentatie is en hoe jullie de kosten verdelen  bepalen jullie in eerste instantie zelf. Ook bepalen jullie of het betaald word per maand of per kwartaal . Uiteindelijk als het rond is beoordeeld de rechter over jullie afspraken en stelt het eventueel bij, hierbij word rekening gehouden met bijvoorbeeld jullie inkomen. De partner betaald de kinderalimentatie tot het kind 21 jaar is geworden. Als het kind bijvoorbeeld gaat werken of studiefinanciering krijgt kunnen jullie de alimentatie wel verlagen, dit bespreken jullie dan met het meerjarige/minderjarige kind.

Kinderalimentatie berekenen is maatwerk

Kinderalimentatie berekenen is geen gemakkelijke opgave. Er zijn veel factoren waarmee rekening gehouden moet worden. Kortom het berekenen van de alimentatie is maatwerk, schakel daarom altijd een specialist in bij de berekening. Een mediator is bijvoorbeeld zo’n specialist. Een mediator is beroepsdeskundige, onafhankelijk en maakt het mogelijk om samen tot gezamenlijke afspraken te komen. Het inschakelen van een mediator kan dus zorgen voor normale verstandhouding na de scheiding. Wel zo prettig als er kinderen in het spel zijn, niet waar? Benieuwd naar de mogelijkheden bij jullie scheiding? Raadpleeg dan een mediator bij jullie uit de buurt en laat je vrijblijvend informeren.

kinderalimentatie