Een kantoor met opties

Eens in de zoveel jaar is het nodig om nieuw meubilair aan te schaffen voor het kantoor. Voor een manager moet dit het liefst zo goedkoop mogelijk. Veel andere partijen zien liever een zo hoog mogelijke kwaliteit, met als bijkomend voordeel dat de medewerker zo goed mogelijk presteert.

Dit laatste is misschien wel het enige argument waar een manager mee is te overtuigen. Het is alleen heel erg moeilijk om een manager te overtuigen van verminderde ziektekosten als hij ziektekosten als iets variabels ziet en niet als iets met een oorzaak.

Ergonomisch werken heeft namelijk hele grote voordelen wat betreft productiviteit en ziektekosten. Je moet deze voordelen alleen zien en de cijfers kunnen geloven, want ziektekosten is niet iets waar je merkbaar op kunt sturen.

Om dit te bereiken heb je vaak alleen een ergonomisch bureau en een ergonomisch bureaustoel nodig. Soms is het ook nodig om een ander beeldscherm te kopen, maar in de meeste gevallen voldoen alleen het bureau en de bureaustoel.

Door het aanschaffen van deze meubels ben je er zeker van dat de productiviteit met twee uur per dag toeneemt en dat het ziekteverzuim heel erg afneemt. Hierin is het wel belangrijk om te beseffen dat elk bedrijf anders is en dat er ook uitzondering op deze regel zijn. Want een bedrijf met weinig werknemers die net iemand aanneemt die veel ziek is zal minder positief uitkomen als het ergonomisch gaat werken. Er is alleen een andere oorzaak.

Het is daarom moeilijk om een goede richtlijn te geven over de te verwachten daling van het ziekteverzuim en over de te verwachten stijging in de productiviteit. Echter de verbeterde productiviteit is op lange termijn wel duidelijk zichtbaar. Alleen de verbeterde productiviteit zou al reden moeten zijn om goed voor je medewerkers te zijn, want deze verdienen gewoon een goede werkplek, ergonomisch werken is eigenlijk al op zijn plaats op het moment dat er quitte gedraaid wordt want anders benadeel je medewerkers.