De perfecte matras uitzoeken

Eens in de 5 a 10 jaar moet het matras vervangen worden. Wanneer je weer op zoek gaat naar een nieuwe matras zal het enorme aanbod opvallen. Tientallen verschillende soorten matrassen en materialen. Ook de verschillende merken zullen de keuze niet makkelijker maken. Het is in elk geval belangrijk om geen overhaaste beslissingen te nemen, want een matras is het belangrijkst voor een goede nachtrust. Bovendien moet je er weer een aantal jaar op liggen, dus neem de tijd er even voor. Hieronder lees je waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe matras en hoe je de beste keuze voor je persoonlijke voorkeuren maakt.

Er zijn dus vele soorten matrassen. Wanneer je geen last hebt van fysieke klachten kun je in principe elke matras kiezen. Wel moet het natuurlijk aansluiten bij je persoonlijke voorkeuren, maar op het gebied van gezondheidsredenen is er dan geen matras wat af te raden is. In hoofdlijnen kunnen we de volgende typen matrassen onderscheiden: Traagschuim, koudschuim, latex, pocketvering, binnenvering en polyether. Ieder type heeft zijn eigen kenmerken. De keuze voor de juiste matras hangt met name af van je persoonlijke voorkeuren. Daarbij is je postuur ook een belangrijke factor. Grote mensen kunnen beter kiezen voor een matras 160×200 van koudschuim of pocketvering, terwijl voor kleinere mensen een matras 120×200 volstaat.

Wat je sowieso moet doen voordat je een matras koopt is er even op liggen. Dit kan in de winkel, maar ook thuis. Wanneer je in de winkel gaat ‘proefliggen’ zijn er een aantal factoren van belang. Zorg ervoor dat je goed uitgerust bent, een vermoeid lichaam vindt alles lekker liggen. Draag soepele kleding en probeer diverse slaapposities uit. Als je er nog niet helemaal uit bent in de winkel kun je ook vragen of je het matras een paar dagen of weken thuis mag uitproberen.