Het steeds populairder wordende fenomeen outlet

Een outlet is een term die strikt genomen gebruikt wordt voor een winkel die producten onder de normale prijs verkoopt Het kan gaan om tweedehands spullen of kleding die van een vorig seizoen.

Alle grote merken uit binnen- en buitenland brengen meerdere keren per jaar nieuwe collecties op de markt. Dat geldt voor zowel kleding en schoenen als accessoires, zoals sieraden en lingerie. De oudere partijen worden vervolgens uit de winkels gehaald, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze niet meer verkocht kunnen worden. Om deze kleding, schoenen en accessoires toch nog aan de man te brengen, zijn speciale outlet centres in het leven geroepen. In Nederland zijn 3 outlet centra het meest bekend. Dit zijn Rosada Factory Outlet (Roosendaal),  Roermond Design Outlet en Batavia Stad (Lelystad).

Outlet centra verhuren panden aan merken en ketens die van hun oude spullen af willen komen. Het gaat altijd om nieuwe spullen, geen tweedehands spullen. De normale korting is over het algemeen 33 %, wat in tijden van uitverkoop kan oplopen tot maar liefst 70 %.

Vaak betreft een outlet kleding maar het kan tegenwoordig net zo goed schoenen, lingerie, tassen, sieraden, woonacessoires of sportartikelen zijn. Wat we nu ook veel zien is dat andere bedrijven een outlet of outlet gedeelte in hun winkel of showroom hebben opgenomen. Zo heeft Villeroy & Boch een eigen outlet winkel in Roermond en Sunspa Benelux heeft een eigen Jacuzzi outlet. Hier kun je terecht voor een goedkope Jacuzzi. Zo zie je dat je als ondernemer niet perse kleding hoeft te verkopen wil je een outlet beginnen.