Werken in de cloud: de nadelen

Veel mensen zijn positief over werken in de cloud, maar is het wel zo goed als men het doet voorstellen? Het grote nadeel is dat andere mogelijk gemakkelijker bij je bestanden kunnen. Bij bijvoorbeeld bedrijven als KPN en Google kun je werken in de cloud, maar de vraag is natuurlijk hoe betrouwbaar dit soort bedrijven zijn en hoe ze met je gegevens om gaan. Veel gegevens zijn ook bedrijfsgeheim en je moet er niet aan denken dat deze gegevens in handen komen van de concurrent. Daarom kiezen nog altijd veel ondernemers voor een eigen server wanneer we het hebben over bijvoorbeeld cloud hosting.

Er zijn dus diverse nadelen te benoemen, maar werken in de cloud heeft ook genoeg voordelen. Het is goedkoop, effectiever voor veel medewerkers en het is schaalbaar. Wanneer het met een bedrijf wat minder gaat, kan een bedrijf besluiten om minder serverruimte te gebruiken. De prijs is namelijk afhankelijk van het verbruik van de server. Overigens maken veel ondernemers onbewust gebruik van werken in de cloud, want werken in de cloud is bijvoorbeeld ook het checken van je mail via een webmail. Men kan bij intensief gebruik van de cloud 20 tot 30 procent besparen op de IT kosten. Ook geven veel medewerkers aan dat ze effectiever en productievers gaan werken dankzij de cloud. Hierbij gaat het eveneens om circa 20 tot 30 procent. Dat zijn allemaal positieve statistieken voor bedrijven die het werken in de cloud propageren.