SEO zelf doen of uitbesteden?

De vindbaarheid van een website is voor zowel grotere bedrijven als voor particulieren zeer belangrijk. Voor grootschaligere corporaties is het meer vanzelfsprekend dat de marketing van de zoekmachine wordt uitbesteed. Voor kleinere bedrijven of particulieren misschien juist om dit project zelf in de hand te nemen. Maar wat is nou echt de goede beslissing?

Goed om hierbij te vragen: “Wat is belangrijk?” In mijn mening zijn hierbij drie hoofdzaken en een aantal ‘bijzaken’ van belang. De drie hoofdzaken:

• Financiële middelen;
• Tijd;
• Kennis.

Financiën

Het eerste punt is misschien wel het meest overzichtelijke om een keuze binnen te maken. Want zoekmachine optimalisatie (SEO) is in feite zeer bewerkelijk. En bewerkelijk betekent kostbaar. Om maar een voorbeeld te geven: onze klanten betalen ons grofweg tussen de € 50,- en de € 500,- voor SEO diensten. En dit is een maandelijks bedrag.

In de meeste gevallen kan het echter verstandig zijn om grotere bedragen hierin te investeren, maar de middelen om dit te realiseren moeten uiteraard wel binnen uw bereik liggen.
De tijd
Zoekmachine-optimalisatie is, zoals gezegd, zeer bewerkelijk. Als u ervoor kiest dit proces uit te besteden, heeft dit wezenlijk weinig invloed op uw bedrijfsvoering. Wanneer u zelf met SEO aan de slag gaat, doet u er goed aan om bijvoorbeeld maandelijks, of wekelijks tijd te reserveren. Vooral het bijhouden van SEO neemt simpelweg tijd in beslag. Is het niet mogelijk om zo nu en dan aan de optimalisatie van uw website te werken, doet u er goed aan dit toch aan iemand anders over te laten.
Kennis
Voor het optimaliseren van uw website (SEO) moet u enige kennis hierover bezitten. Kennis van Google, kennis van websites, kennis van marketing. Weet u hier niet genoeg van af of heeft u geen tijd of geen mogelijkheden om deze kennis te vergaren, besteed dan uit. Als tijd geen probleem is en u genoeg heeft om u te verdiepen in het onderwerp, dan is het goed om te weten dat er soms goede, uitgebreide en professionele trainingen worden aangeboden tegen een zeer redelijk bedrag.
Maar…
Naast deze drie belangrijke punten is het ook goed om stil te staan bij de volgende vragen:

• Wilt u de controle over uw website en diens vindbaarheid behouden?
• Wilt u doorlopend investeren in de vindbaarheid van uw webpagina?
• Wilt u de mogelijkheid open houden om te schakelen tussen werkzaamheden voor klanten en werkzaamheden voor marketing?

Het ligt voor de hand dat het voor kleinere ondernemingen interessanter of voordeliger kan zijn om zelf aan de slag te gaan met zoekmachine-optimalisatie. Op deze manier bestaan er geen vaste kosten, blijft men flexibel en worden activiteiten overzichtelijker. Door uw vindbaarheid te vergroten, zijn nieuwe opdrachten en potentiële klanten makkelijker te bereiken.

Bent u geïnteresseerd om SEO in eigen hand te nemen?

Bekijk onze aanbiedingen voor de cursus ‘Hoog in Google, gegarandeerd resultaat’.

Snap Media B.V.

Tel: 070 22 101 01