Ziet een paard de kleuren van de springbalken wel?

Worden de springbalken wel gezien? Misschien is het je weleens opgevallen, paarden hebben hele grote ogen. Om precies te zijn de grootste ogen van het hele dierenrijk. Wat een paard ziet is van invloed op zijn gedrag. Vandaar dat het voor de juiste manier van omgaan met je paard belangrijk is dat je weet wat een paard ziet. Ziet het paard de springbalken wel?

De ogen van een paard zitten aan de zijkant van zijn hoofd. Een paard ziet dus wat er aan de zijkant van zijn lichaam gebeurt. Dit zicht wordt ook nog eens vergroot door de vorm van de pupil. Een paard heeft dus een veel bredere blik dan de mens maar wel minder hoog. Een paard kan bijna 360 graden rond kijken.

Doordat een paard het grootste deel van zijn gezichtsveld met 1 oog ziet is het beeld ééndimensionaal. Alleen over zijn neus kan een paard met twee ogen kijken en ziet hij dus diepte. Hierdoor kan een paard bij springbalken die voor hem liggen de afstand wel inschatten, in tegenstelling tot voorwerpen die naast hem geplaatst zijn. Een paard concentreert zich op één van de zichtvelden, óf monoculair of binoculair. Als het paard over springbalken springt concentreert hij zich en kijk hij binoculair (twee ogen), als het graast houdt het zijn omgeving in de gaten met het zicht aan de zijknat (monoculair).

Springbalken en het zicht van een paard

Wanneer we gaan springen met een paard ligt de focus van de ruiter op de hindernis. Omdat het paard een bredere blik heeft is de verleiding om langs de hindernis te gaan groter. Op zo’n 2 meter afstand van de springbalken ziet het paard niet meer scherp. Hierdoor moet het paard volledig op zijn gevoel en op de ruiter vertrouwen bij het springen. Uit onderzoek is gebleken dat paarden springbalken met contrasterende kleuren beter springen dan een hindernis met één lichte of donkere kleur. Voorkom ook glanzende hindernisbalken omdat die in het zonlicht slecht te zien zijn voor het paard.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het zicht van een paard. Springbalken kopen die zijn verbetert op basis van deze onderzoeken? Dan moet je bij NedLandic zijn.