Hoe wijn te proeven

Vele mensen onderschatten de kunst van het wijn proeven. Het proeven van wijnen vindt over het algemeen plaats in drie verschillende stappen. Dit is belangrijk om de aspecten van de wijnen goed te kunnen beoordelen, zodat u vervolgens de wijn goed kunt waarnemen. De drie verschillende stappen die hierbij van belang zijn, is door gebruik te maken van uw neus, uw ogen en natuurlijk uw mond.

De drie verschillende stappen

Met uw neus kunt u de wijnen goed ruiken. Zo dient u eerst een diepe teug te nemen, om de primaire aroma’s te ontdekken. Door de wijn goed en vooral een langere tijd te blijven te blijven ruiken, kunt u de geurstoffen en de meest verfijnde geuren van de wijn waarnemen. U heeft de wijn dus grotendeels al met uw neus geproefd.

Natuurlijk wilt het oog ook wat. Als een wijn er niet helder of volledig uit balans uit ziet, dan zal je vaak denken van: ‘daar neem ik liever geen slok van’. Het oog bepaald dus vaak of u de wijnen wel wilt proeven.

Als laatst komt natuurlijk de smaak, die u met behulp van uw mond beoordeeld. Bent u een echte wijnliefhebber, dan is een weinregal de perfecte opslagmiddel voor al uw wijnen. Een weinregale slaat al uw wijnen in stijl op!