Regelgeving autosloperij steeds strenger

Als het er op aan komt draaien autoproducenten op voor de kosten van de uiteindelijke sloop van alle wagens. De verwerking van de autowrakken in ons land dient milieuvriendelijk te gebruiken. Op dit moment moet 85 van het voertuig worden hergebruikt. Ook als het gaat om de sloop van andere producten zoals computers of andere huishoudelijke apparaten geldt een vergelijkbare verplichting. Een groot deel van de autoproducten berekent de sloopkosten door naar de klant.

Jaarlijks komen er in Europa vele miljoen autowrakken bij. Dit aantal zal in de komende jaren alleen maar groeien. De verwerking van auto’s laat echter te wensen over. Bij veel autosloperijen in Europa neemt men het niet zo nauw met de milieuvoorschriften. In sommige landen wordt 10 procent van de potentiële sloopauto’s zelfs ergens in de natuur achtergelaten. Strengere regels vanuit Brussel hebben bijgedragen dat dit percentage naar beneden is gegaan, maar nog altijd worden vele auto’s in de natuur achtergelaten.

In Nederland gaat het inmiddels goed met de naleving van de regels. Dit komt ook door de strenge controle. Niet alle sloperijen varen er wel bij, want mede door de crisis zijn er verscheidene sloperijen die de deuren noodgedwongen moesten sluiten. In ieder geval zijn er nog voldoende sloperijen waar je je auto kwijt kunt als deze rijp is voor de sloop. Vroeg of laat is je auto immers rijp voor de sloop. Als je je auto nog van redelijke kwaliteit is kun je deze ook altijd inleveren bij een autogarage.