Auto via internet verkopen aan dealer, wat is de beste keuze?

Zo maar akkoord gaan met een inruilbod van je auto bij de aanschaf van een andere auto doen consumenten al lang niet meer. Vooraf wordt er uitgebreid georiënteerd op het internet zodat men met de juiste informatie en kennis de strijd aan kan gaan met de autoverkoper. Steeds vaker wordt er voor gekozen de eigen auto zelf te verkopen aan een autobedrijf en deze niet in te ruilen. Inmiddels zijn een aantal partijen in deze markt gesprongen. Een mooi moment om de service van ikwilvanmijnautoaf.nl, anwb en marktplaats met elkaar te vergelijken.

Driesitesvergelijken
In 2006 zette Dealerdirect uit Enschede de eerste stappen in deze richting met de auto verkopen website ikwilvanmijnautoaf.nl. Deze populaire autoinkoop site is inmiddels internationaal aktief met vestigingen in Nederland, Duitsland, Belgie en de VS. In 2010 is de ANWB in samenwerking met een autohandelaar uit Apeldoorn een vergelijkbare dienstverlening aan gaan bieden onder de naam anwbautoverkoopservice.

Autohandelaar uit Apeldoorn
De samenwerking van de ANWB met deze autohandelaar is inmiddels beëindigt. Toch zit de betreffende autohandelaar nu niet zonder werk, deze is namelijk een zelfde samenwerking met Marktplaats gestart onder de naam autoinruilservice. Op welke gebieden zijn er overeenkomsten tussen de dienstverlening welke deze drie partijen aanbieden en waar verschillen ze van elkaar?

Kosten om auto online te verkopen
Voor niets gaat de zon op, helaas geld dit niet voor de dienstverlening van de anwb en marktplaats. De anwb rekent naast een verplicht lidmaatschap van € 17,25 (lekker handig ook als je net de auto de deur uit wilt doen) een bedrag van € 30,25 voor de taxatie. Marktplaats rekent € 30 voor een waardebepaling. Dan doet ikwilvanmijnautoaf.nl het een stuk sympathieker. Deze rekent zowel voor de aanmelding, de taxatie als eventuele verkoop geen kosten.

Betaling van de verkoopprijs
Bij marktplaats is het zeker geen boter bij de vis. Nadat je een afspraak hebt gemaakt om binnen vijf dagen de auto in te leveren bij het autoschadebedrijf (?) wordt het bedrag binnen drie werkdagen overgemaakt. Als dat op de derde werkdag gebeurt en er zit ook nog eens een weekend of feestdag tussen dan kan het zo maar vijf dagen duren voordat je het geld op je bankrekening hebt staan. Contant uitbetalen kan helaas niet.

Bij de anwb moet je je auto op afspraak inleveren bij een autoverhuurbedrijf en met een beetje pech (als de auto ouder is dan 12 jaar) op een industrieterrein ergens midden in het land en wordt binnen twee werkdagen het bedrag overgemaakt. Bij ikwilvanmijnautoaf.nl ontvang je het bedrag direct tijdens de overdracht contant of desgewenst per bankoverschrijving. Op de dag dat je akkoord gaat met de verkoopprijs kun je het geld ook al contant in je handen hebben. Ook wordt bij ikwilvanmijnautoaf.nl vaak de auto zonder extra kosten bij je thuis afgehaald en ontvang je een treinkaartje naar huis als je de moeite wilt nemen de auto bij de koper te brengen.

Hoe snel een bod op je auto
Bij marktplaats en de anwb duurt het 3 werkdagen voordat je per email een bieding ontvangt. Bij ikwilvanmijnautoaf.nl duurt dit maximaal 24 uur. Zowel op werk- als op zon- en feestdagen. Qua telefonische bereikbaarheid bij vragen is er ook een flink verschil. De anwbautoverkoopservice is van maandag tot vrijdag van 08.30 tot 17.30 uur bereikbaar. Marktplaats is niet duidelijk over wanneer ze te bereiken zijn. Ikwilvanmijnautoaf.nl is 7 dagen per week van 08.00 tot 22.00 uur te bereiken. Dus ook op zon- en feestdagen.

Aantal autodealers die meebieden
Marktplaats geeft aan met meer dan 115 autodealers samen te werken. Anwb doet hier geen uitspraken over. Ikwilvanmijnautoaf.nl heeft meer dan 5.000 autohandelaren, autodealers en autoexporteurs aangesloten op de online autoveiling zodat ze snel tot de maximale prijs kunnen komen.

De conclusie is dat ikwilvanmijnautoaf.nl als eerste op deze markt actief was en inmiddels een flinke voorsprong heeft opgebouwd ten opzichte van de andere dienstverleners. Zowel qua snelheid, bereikbaarheid, aantal meebiedende dealers en op het gebied van uitbetaling is ikwilvanmijnautoaf.nl de beste keuze als je snel je auto aan een autobedrijf wilt verkopen.