Btw-verlaging voor verbouwingen en renovaties

Vanaf 1 maart 2013 wordt er een btw-verlaging ingezet voor renovaties en verbouwingen van bestaande woningen. Deze maatregel duurt een jaar en moet volgens het kabinet de bouwsector weer aantrekken. De btw voor een verbouwing of renovatie gaat een jaar lang van 21% naar 6%. Dit is één van de maatregelen uit het woonakkoord dat het kabinet heeft gesloten met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.

Voor ieder bouwbedrijf is dit goed nieuws, want dit kan de omzet flink verhogen. Bouwend Nederland heeft wel vertrouwen in de maatregel. “Twee jaar geleden hebben wij dezelfde crisismaatregel gehad. Dat heeft tot 800 miljoen euro opgeleverd, dus dit is een maatregel die we toejuichen.”, aldus René Meyboom, regiomanager van Bouwend Nederland. Er wordt verwacht dat consumenten weer meer klussen laten doen. Dit is goed voor de renovatie- en bouwsector, die momenteel hevig worden getroffen door de recessie.

Verlaging alleen voor werkloon

De btw-verlaging geldt alleen voor het werkloon van de verbouwing of renovatie, dus niet voor de producten en de materialen. Consumenten betalen dan geen 21% btw, maar 6%. Dit kan veel geld besparen, vooral voor grote verbouwingen waar veel werkuren aan te pas komen. Het gaat overigens alleen voor verbouwingen in bestaande woningen, denk bijvoorbeeld aan het verbouwen van een badkamer, het plaatsen van een dakkapel, het renoveren van een keuken of het laten bouwen van een serre.

Meer maatregelen

In het woonakkoord staan meer maatregelen dan de btw-verlaging alleen. Zo worden de hypotheekregels minder streng dan VVD en PvdA oorspronkelijk hadden afgesproken. De aflossingstermijn voor nieuwe hypotheken gaat bijvoorbeeld van 30 naar 35 jaar. Daarnaast profiteren huurders ook van het akkoord. De huren stijgen niet met 9%, maar met 6,5%. Met deze maatregelen wil de regering de Nederlandse economie weer op peil krijgen.

Bron: Bouwbedrijf Expres