Meer informatie over de veren van je garagepoorten

Veren zijn essentieel voor de werking van je garagepoort. Is er een veer kapot of gesprongen? Dan is de kans groot dat je poort niet meer open of dicht gaat. Indien dit het geval is, is het belangrijk dat je niks forceert. Door te proberen de poort te openen of sluiten bij een kapotte veer, kun je het probleem alleen maar erger maken of jezelf onnodig in gevaar brengen. Zijn de veren van je poort nog heel, maar werken ze niet naar behoren? Dan is de kans groot dat zowel de motor als de kabels onder grote druk komen te staan. Dit zorgt voor extra slijtage van de motor en kabels, maar kan ook gevaarlijke situaties opleveren. Om dit te voorkomen is het belangrijk om de veren van je poort regelmatig te controleren en indien nodig tijdig te vervangen.

Wat is de functie van de veren?

Wellicht weet je het al, maar de torsie- of trekveren zijn een essentieel onderdeel voor een goede werking van je garagepoort. Maar wat doen de veren nu eigenlijk precies? Veren van een garagepoort zorgen ervoor dat de poort in balans blijft. Ze zorgen ervoor dat de poort snel en soepel geopend en gesloten kan worden, zonder dat er veel kracht gezet hoeft te worden. Wanneer de poort heel zwaar of heel makkelijk open gaat, kan dit een teken zijn van defecte of versleten veren.

Wat is het verschil tussen trekveren en torsieveren?

  • Trekveren zitten doorgaans aan de zijkant van de poort bevestigd. Zij lopen boven en parallel aan de geleiderails. De kabel, die de veer op zijn plek houdt, zit vast aan haken in het railsysteem. Er zijn altijd twee trekveren aanwezig: één veer boven de looprail aan allebei de kanten van de garagepoort.
  • Torsieveren zijn bevestigd boven de poort en lopen langs een metalen schacht die parallel loopt aan de bovenkant van de poort. Deze veren worden doorgaans toegepast bij bredere poorten (breder dan 3,5 meter). De minder zware, kleinere poorten hebben vaak maar één torsieveer, maar zwaardere poorten (zoals bedrijfspoorten) kunnen twee veren hebben, één aan beide kanten.

Is het mogelijk om de veren zelf te vervangen of op te spannen? 

Het antwoord op deze vraag is ja. Op het internet zijn er diverse instructievideo’s terug te vinden waarin wordt uitgelegd hoe je zelf een veer goed kan opspannen of vervangen. Echter adviseren we, wanneer je torsieveren heeft, deze te laten vervangen door een ervaren monteur. Dit omdat torsieveren onder hoge spanning staan, waardoor een kans op een ongeluk in een klein hoekje zit. Als je garagepoort trekveren heeft, kun je deze zelf vervangen. Deze veren staan onder minder spanning, waardoor het ‘eenvoudiger’s is om deze te vervangen. Bij het vervangen is het belangrijk om altijd de nodige voorzichtigheid in achting te nemen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Natuurlijk kun je, als je twijfelt over het vervangen van trekveren of torsieveren ook een gespecialiseerde monteur om hulp vragen. De monteurs van ROMASS hebben ruime ervaring en kunnen zowel trek- als torsieveren snel, vakkundig en veilig vervangen.

Kijk voor meer informatie over de veren van garagepoorten op de website van ROMASS.