Zonnepanelen aanschaffen?

Waarom zou je zonnepanelen aanschaffen. Er zijn steeds meer mensen in Nederland die zichzelf dat afvragen. Misschien hebben de buren om je heen zonnepanelen, misschien heb je er over gehoord op het nieuws, hoe dan ook. Je kunt er bijna niet meer omheen. De zonnepanelen worden steeds belangrijker. De wereld van de energy systems is aan het veranderen. Het is goed om ook zelf na te denken over de aanschaf en installatie van zonnepanelen, want wie weet is het ook voordelig voor jou. In dit artikel leg ik je alles uit wat je moet weten over zonnepanelen.

Een belangrijke vraag is: wat kosten zonnepanelen? Het is een grote investering. Je hebt namelijk zonnepanelen nodig, maar ook een omvormer en bevestigingsmateriaal. Het kost gemiddeld zo’n €5000, mits je geen andere groepenkast moet hebben en al een geschikt dak hebt.

Als het zo veel geld kost, waarom zou ik het dan doen? Nou, uiteindelijk kan het je weer geld opleveren. Sowieso is het fijn dat je energierekening omlaag kan. Zeker nu de belasting op energie komende jaren waarschijnlijk zal gaan stijgen, is dit prettig. Als je op een moment meer stroom opwekt met de zonnepanelen dan je gebruikt, dan kun je het terug leveren aan het net. Dit verrekenen ze dan met je stroomverbruik en het heet salderen. Het rendement is gemiddeld 4% tot 6% en dat is meer dan op een spaarrekening. Soms hoor je percentages zoals 10%, maar hierbij is de afschrijving en degradatie meestal niet meegerekend in de berekening. Dit zijn dus geen realistische getallen.

Hoe zit het dan met de subsidies? Er zijn helaas geen landelijke subsidies meer voor zonnepanelen, maar er zijn wel lokale subsidies. Wat je ook kunt doen, is de BTW van de aanschaf van de zonnepanelen terugvorderen. Dit scheelt al een hoop geld. En uiteindelijk verdien je de zonnepanelen na een paar jaar terug.