Een burn-out

Heel veel mensen hebben last van stress of hebben zelf te maken gehad van een burn-out.  Een burn-out is een toestand van overspannenheid veroorzaakt door emotionele overbelasting. Een burn-out staat letterlijk voor opgebrand, wat betekent dat al energie op is en je je leeg en moe voelt. Dit probleem komt vooral voor bij mensen die werken in de welzijn, in de gezondheidszorg en in het onderwijs. Daarnaast hebben moeders die werken vaker last van een burn-out dan andere mensen, hetzelfde geldt voor managers en directeurs. De aandoening van een burn-out wordt ook regelmatig aangeduid als overspannen. Maar er is zeker een groot verschil tussen een burn-out en overspannen. Wanneer je overspannen bent, geldt dit meestal voor korte tijd. Er is vaak een duidelijke aanleiding voor een overspannen gevoel. Zoals bijvoorbeeld schoolwerk of een belangrijke vergadering. Denk maar eens aan het schrijven van een scriptie, dat kost vaak veel energie en zorgt voor veel stress. Het kan ook voorkomen wanneer je jouw eigen bedrijf op zet, maar daarnaast ook nog eens een gezin moet onderhouden. Maar al deze dingen zijn van korte tijd. Zodra je scriptie klaar is, zal je merken dat de stress verdwijnt. Hetzelfde geldt voor het bedrijf, want zodra dat allemaal loopt hoef je je niet meer zorgen te maken. Bij een burn-out heb je voor zeer lange tijd je grenzen overschreden. Eigenlijk is overspannenheid een soort lichte, verkorte versie van een burn-out. Overspannenheid die lang aanhoudt is een burn-out. Het herstellen van een burn-out duurt daarom ook veel langer.

 

Let daarom goed op jezelf. Natuurlijk staan overuren leuk op je urenregistratie en staat ook heel goed op je salarisstrook, maar het is niet altijd goed voor jouzelf op de langere termijn. Voorkom dus dat je steeds weer je eigen grenzen over gaat, want vroeg of laat raak je opgebrand als je dat blijft doen.