Voorkom droge lucht in de winter

In de wintermaanden draait de verwarming vaak op volle toeren door de lage temperatuur buiten. Dat kan ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid verstoord raakt en de lucht te droog wordt, wat geen leuke gevolgen heeft voor onze gezondheid.

De relatieve luchtvochtigheid staat voor het percentage waterdeeltjes dat er in de lucht zit, bijvoorbeeld in een kamer in huis. Van de luchtvochtigheid in huis zullen we zelf niet snel iets merken. Dat is ook logisch, alle waarden tussen een luchtvochtigheid van 40 en 60 procent zijn eigenlijk goed. Een vochtigheid tussen die percentages in combinatie met een gemiddelde temperatuur is voor de meeste mensen een prima en aangename omgeving.

Wanneer de luchtvochtigheid boven de 60 procent stijgt, is er meer risico op vochtproblemen in huis. Dat kan in de vorm van condensatie, vorming van schimmel en muffe geurtjes. Een vochtig binnenklimaat trekt ook huisstofmijt aan. Dat kan op lange termijn aandoeningen op de luchtwegen van het lichaam veroorzaken.

Een luchtvochtigheid die onder de 40 procent zakt, is dan weer te droge lucht. Dat is evenmin ideaal want het droogt je huid, lippen en ogen uit of zorgt voor een droge keel en prikkelhoest. Bovendien zorgt te droge lucht er ook voor dat het kouder aanvoelt in huis. Als je luchtvochtigheid te laag is kan je een luchtbevochtiger kopen. Die zorgt ervoor dat de lucht in de ruimte weer bevochtigd wordt. Dat doen ze door het verspreiden van waternevel in de lucht.

Zo is de binnenlucht in je huis of kantoor ook in de winter aangenaam. Om de ruimte helemaal optimaal te maken, kan ook een daglichtlamp helpen. Dat is een lichttherapie lamp die een hoge hoeveelheid aan daglicht uitstraalt zodat onze serotinehormonen in onze hersenen die zorgen voor ons gelukgevoel gestimuleerd worden. Zo blijf je veel vitaler en vrolijker in de donkere wintermaanden.