Een strafrechtadvocaat inschakelen of niet?

Wanneer u het slachtoffer bent of zelf verdacht wordt van een handeling die strafbaar is gesteld in het strafrecht, zal u moeten voorkomen bij de strafrechtbank. In het strafrecht mag u zelf kiezen of u uw eigen verdediging wil voeren, een advocaat inschakelen is dus niet verplicht. Buiten dat feit, is het in zo goed als alle gevallen aangeraden om wél een advocaat onder de arm te nemen. Een strafrecht advocaat heeft veel juridische kennis en weet dus wat in uw geval de beste verdediging is.

Lokaal kan u een goede advocaat vinden, zoals een advocaat Westland of advocaat Zuid-Holland, die zowel uw verdediger, vertrouwenspersoon als adviseur zal zijn. Uw eigenbelang staat hierbij sowieso centraal, een advocaat is namelijk partijdig, hij staat volledig aan uw kant en mag u in geen geval schade toebrengen. Ook mag uw advocaat niets doen waar u het zelf niet mee eens bent. Hij mag dus nooit op eigen inittiatief acties ondernemen zoals het oproepen van getuigen wanneer u het daar niet mee eens bent. Natuurlijk heeft een advocaat wel zelf verantwoordelijkheid, hij kan dus ook niet blindelings doen wat u zegt. De relatie tussen een cliënt en een advocaat is gebaseerd op vertrouwen. Zijn partijdige positie in combinatie met het beroepsgeheim waaraan hij gebonden is, zijn een stevige basis voor deze vertrouwensband.

Bovenop deze voordelen, heeft uw advocaat nog voorrechten die een andere persoon niet heeft. Zo heeft is er het recht op communicatie tussen u en uw advocaat, ook als u mocht vastzitten, heeft hij beroepsgeheim waarvan de schending strafbaar is en wordt de informatie die u aan uw advocaat hebt toevertrouwd beschermt en dat geldt ook bij huiszoekingen of speciale opsporingsmethoden. Bovendien mag een advocaat nooit advocaat zijn van meerdere cliënten waartussen er tegenstrijdige belangen zouden kunnen zijn.