Scheiden en alimentatie; hoe zit het?

Een echtscheiding is voor ieder stel een unieke gebeurtenis. Je kan te raden gaan bij mensen die het hebben meegemaakt voor informatie en steun maar je moet het uiteindelijk wel zelf door maken. En om heel eerlijk te zijn is niet altijd alle informatie goed voor jou of jouw situatie. Jij bent degene die in het huwelijk heeft gezeten en dus weet jij als geen ander wat schappelijk is in de verdeling en wat je ‘rechten’ zouden kunnen zijn. Soms pakt het op je strepen staan minder goed uit dan wat jullie gezamenlijk overeen zouden komen. Probeer dus altijd schappelijk te zijn zonder je eigen belang uit het oog te verliezen. Maar wat nu als één van jullie financieel een stuk slechter af is? Dan kan er recht op alimentatie bestaan.

Wat is alimentatie

Er bestaan twee vormen van alimentatie. Alimentatie is niets minder dan een afspraak tussen de twee ex-gehuwden waarbij de een, de ander geld schenkt. We kennen partneralimentatie en kinderalimentatie. Van die laatste vorm is sprake wanneer een van de ouders voornamelijk de zorg en opvoeding van het kind of de kinderen op zich neemt. Beide ouders blijven namelijk zorgplicht houden. Wanneer de een daarin investeert terwijl de ander druk is met inkomen vergaren is het niet meer dan billijk dat deze alimentatievorm bestaat. Wanneer jullie co-ouderschap afspreken kan hier geen sprake van zijn. Wel kan er altijd recht bestaan op partneralimentatie.

Alimentatie als start voor begin van het nieuwe leven

Partneralimentatie is een alimentatievorm die kan ontstaan wanneer de ouders na de scheiding een zeer ongelijke verdeling van inkomen hebben. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Partneralimentatie is dan ook bedoeld om bij te staan in een periode waarin de ontvangende partij op zoek gaat naar een voldoende inkomen voor het levensonderhoud. In alle gevallen kunnen situaties wijzigen. Dan is het niet ondenkbaar dat ook de hoogte van de alimentatie wijzigt. Blijf elkaar daarom op de hoogte houden.

alimentatie