Deurmat

Winkels zijn verplicht om een deurmat neer te leggen, want als er klant gewond raakt door uitglijden is de winkel aansprakelijk en moet dan ook door de rechtbank een schadevergoeding betalen.

 

Schadevergoeding

 

In de Verenigde Staten was er een man uitgegleden, in een elektronica winkel dat bij een grote winkelketen hoorde en hij heeft het winkelketen daarna aangeklaagd. Zijn advocaat klaagde de winkelketen aan voor 50 miljoen euro. Volgens de advocaat was de winkelketen schuldig aan het creëren van een onveilige situatie, omdat ze geen deurmat hadden neergelegd, terwijl het al dagen hard regende en dat het aannemelijk was dat er mensen konden uitglijden, door natte schoenen en vloer. De man kreeg uiteindelijk gelijk en de winkelketen werd door de jury schuldig bevonden. Ze vonden dat het gevaarlijke situatie, voorkomen had kunnen worden, door het plaatsen van een deurmat. De winkelketen werd opgedragen, om in al hun filialen een deurmat te plaatsen en een schadevergoeding van 50 miljoen te betalen.

 

Aansprakelijkheid

 

In Nederland zijn winkels ook aansprakelijk, als ze onveilige situatie creëren, daarom hebben alle winkels in Nederland dan ook een deurmat. In Nederland is de wet nog niet zo gek dat er 50 miljoen geëist kan worden, maar de winkel moet wel letselvergoeding betalen.