En toen was er licht

En toen was er licht. Dit is een gevleugelde uitspraak die je vaak hoort. Licht doet iets met mensen. Mensen hebben licht nodig om goed te functioneren. Als een mens onvoldoende licht krijgt dan heeft de mentale en fysieke consequenties. Een mens is immers geen nachtdier dat overdag slaapt en in de nacht actief is. Wetenschappers weten niet precies waarom dit zo is. Wel is bekend wat de gevolgen kunnen zijn van te weinig blootstelling aan licht. Hier zijn meerdere voorbeelden van. Sommige mensen krijgen klachten van depressieve aard. Dit komt vooral voor in de winter. In de winterperiode is het aantal uren zonlicht beperkt en bovendien kunnen de dagen donker zijn door het slechte weer. Een deel van de mensen kan daar niet tegen. Er is lang gezocht naar een methode om de klachten die mensen in deze situatie ontwikkelen te behandelen. De laatste jaren zijn er goede ervaringen opgedaan met de zogenaamde lichttherapie. Bij een licht therapie gaan patiënten bewust een aantal uren per dag voor een zogenaamde daglicht lamp zitten. Een daglichtlamp is een lamp met een lichtkleur van ongeveer 5700 Kelvin en van deze kleur is bekend dat deze het daglicht goed nabootst. Experimenten met patiënten laten zien dat de meeste patiënten zich al snel beter voelen als ze slechts enkele uren per week worden blootgesteld aan de kunstlicht. Het is nog een goedkope oplossing ook. Een daglichtlamp kun je al voor enkele tientje kopen bij bijvoorbeeld het lichtcentrum in Hengelo. In landen waar er in de winterperiode heel weinig daglicht is, de landen dicht tegen de noordpool aan, is het probleem ook aanwezig. Je zou denken dan de mensen in deze landen wel gewend zijn aan weinig licht, maar dat is niet zo. Ook in het noorden lijden mensen onder het tekort aan licht. Gelukkig is er voor deze mensen ook een oplossing. Het lichtcentrum in Hengelo heeft naast een echte winkel ook een webshop waar je heel eenvoudig een bestelling kunt plaatsen