Blokhut of tuinhuis

Er bestaat een verschil tussen blokhutten en tuinhuizen. Maar vaak weten mensen niet precies waar het verschil nu is. Wanneer is er sprake van een tuinhuis en wanneer van een blokhut? In dit artikel zetten we de verschillen voor je op een rij.

Over de blokhut

Een blokhut is opgebouwd uit houten balken die op elkaar worden gestapeld. De hoeken grijpen in elkaar en hierdoor ontstaat er een stevige constructie. Dat zie je terug aan de buitenkant waar vaak de zijkanten uitsteken. De massieve houten wanden zorgen voor een redelijk goede isolatie. Vaak heeft een blokhut een overstekend dak.

Qua uiterlijk heeft een blokhut vaak een meer robuuste en traditionele uitstraling. We kennen traditionele blokhutten bijvoorbeeld uit de bossen en landen als Canada en Amerika (houthakkers) maar ook Scandinavische landen en Europese berggebieden, zoals de Alpen.

Over het tuinhuis

Een tuinhuis is opgebouwd middels een houtskeletbouw of stapelbouw. De planken op de hoeken steken in tegenstelling tot de blokhut vaak niet uit. Een standaard tuinhuis is vaak kleiner dan een blokhut en bedoeld om in de tuin te plaatsen. Een tuinhuis is ideaal voor opslag, hobbyruimte of als kantoor/atelier.

Tuinhuizen van diverse materialen

Tuinhuizen zijn er in verschillende materialen, bijvoorbeeld kunststof, metaal of hout. Overweeg je een tuinhuis aan te schaffen maar weet je niet goed voor welk materiaal je het beste kunt gaan? De voor- en nadelen van elk materiaal op een rijtje.

Houten tuinhuizen

Hout is een goedkoop materiaal en makkelijk te verkrijgen. Verdiep je voor het bouwen/aanschaffen van een tuinhuis wel even goed in de verschillende leveranciers. Hout is in principe een goede optie wanneer je een tuinhuis wilt bouwen, het kan namelijk eenvoudig bewerkt worden. Daarnaast heeft het een mooie, natuurlijke uitstraling. Hout is daarentegen niet erg duurzaam en kan onder temperatuurwisselingen behoorlijk uitzetten of krimpen.

Kunststof tuinhuizen

Een tuinhuis van kunststof vergt niet veel onderhoud, is makkelijk schoon te houden, roesten niet en zijn eenvoudig te monteren. Het gebruikersgemak is dus groot. Een kunststof tuinhuis heeft daarentegen geen natuurlijke uitstraling en verkleurt langzaam onder invloed van regen, wind en zon.

Metalen tuinhuizen

Metaal is onderhoudsarm. Daarnaast is het eenvoudig te verven, met behulp van poeder coating en een harde slijtvaste laag kan elke gewenste kleur aangebracht worden. Ook biedt metaal een goede prijs/kwaliteit verhouding. Metalen tuinhuisjes zijn redelijk goedkoop voor de ruimte die je krijgt.