Wat is een bedrijf overname precies?

Er zijn verschillende redenen om tot een bedrijf overname over te gaan. Zo kan het een logische keuze zijn als je als startende ondernemer wilt beginnen, maar opziet om een eigen bedrijf helemaal vanaf de grond op te trekken. Misschien wil je juist gelijk van start kunnen, zonder eerst deze fase te doorlopen. Bij een bedrijf overname rol je gelijk in een bestaand bedrijf binnen. Er is al een succesvolle formule beschikbaar en alle financiering kan aan de hand van de financiële geschiedenis worden geregeld.

Een andere reden om tot bedrijf overname over te gaan, kan zijn als je een bestaande onderneming wenst uit te breiden. Hierdoor kun je zorgen voor vergroting van je marktpositie, evenals het verruimen van je kennis. Bovendien kun je zo een geheel nieuwe doelgroep aan klanten binnenhalen en je omzet vergroten. Je kunt ook je eigen kennis en ervaring omzetten in ondernemerschap door aandelen binnen het bedrijf waar je werkt op te kopen en zodoende de eerste stappen als ondernemer zetten.

Nadeel van een bedrijf overname is wel dat je op deze manier, naast extra klanten en kennis, ook de schulden en mogelijk lopende rechtszaken overneemt. Houd hier rekening mee en laat je goed informeren voordat je tot bedrijf overname overgaat. Je wilt natuurlijk niet te maken krijgen met lijken die later uit de kast komen. Dit kan je veel geld kosten. Doe wel goed onderzoek wanneer je van plan bent om een bedrijf over te nemen. Doe je dit niet, dan loop je dus kans dat je met grote financiële problemen of andere problematiek te maken krijgt.