Fun facts en speciale sauna’s

Sauna fun facts

Het is je vast niet ontgaan dat ze in Finland van de sauna houden. Alleen, waarom is dat? Het staat namelijk niet op zwart op wit hoe lang de traditie van de sauna al bestaat. Maar, dat het ver terug gaat in de geschiedenis is duidelijk. En Finnen gebruiken het al lang niet meer alleen voor de voordelen op de gezondheid. Het is voor hen ‘gewoon een sociale activiteit’.

Goed, misschien kun je daar nog inkomen. Maar, het gaat verder. Stel: je moet een zakelijke deal afsluiten of je hebt een belangrijke bespreken met een klant. Wat doen veel Finnen? Ze gaan eerst met de klant of andere partij naar de sauna. Zo zijn ze heerlijk ontspannen voor ze beginnen met onderhandelen én leren ze elkaar goed kennen. Ook bevallen vrouwen in Finland soms in de sauna. Door de warmte worden namelijk bacteriën gedood in de ruimte en is daarom erg hygiënisch. Wees gerust: op het moment van bevallen staat de sauna niet op de gebruikelijke hete temperatuur.

De gebruikelijke sauna

In de meeste eengezinswoningen in heel Scandinavië vindt je een sauna terug. Zelfs in de meeste kleine appartementen! En dat is ook mogelijk omdat er veel verschillende sauna’s zijn. Namelijk de traditionele Finse sauna, infrarood sauna, smoke sauna en een gondel sauna. En om nog even een laatste speciaal feitje te vertellen: in Estland is dit jaar de derde Europese Sauna Marathon gehouden.

Speciale sauna’s: de top 10

No.1
Huginn & Muninn Sauna
Ontwerper: Atelier Forte
Locatie: Piacenza, Italië

sauna

No.2
Drijvende Sauna
Ontwerper: Marco Casagrande
Locatie: Rosendal, Noorwegen

saunas

No.3
Ondergrondse Spa
Ontwerper: Carmody Groarke
Locatie: Limerick, Ierland

saunas

No.4
Gondola Sauna
Ontwerper: Doppelmayr
Locatie: Lainiotie, Finland

gondel

No.5
Fiets Sauna Kolonok
Ontwerper: H3t Architecten
Locatie: Praag, Tsjechië

fiets sauna

No.6
Therme Vals
Ontwerper: Peter Zumthor
Locatie: Kanton Graubünden, Zwitserland

sauna

No.7
Lakeside Finse sauna
Ontwerper: ALA Architects
Locatie: Finland

sauna

No.8
Bush Retreat Sauna
Ontwerper: CplusC Architectural Workshop
Locatie: Bowen Mountain, Australië

badhuis

No.9
Ginzan Badhuis
Ontwerper: Kengo Kuma
Locatie: Ginzan Onsen, Japan

badhuis

No.10
Spiegel Sauna
Ontwerper: Dan Hisel Architect
Locatie: Saranac , New York

spiegel