Hoe moet je wijn proeven?

Het proeven van wijnen vindt over algemeen plaats in drie verschillende stappen. Dit is belangrijk om de verschillende aspecten van de wijn goed te kunnen beoordelen, zodat u de wijn goed kunt waarnemen. Het is hierbij van belang om gebruik te maken van uw ogen, uw neus en natuurlijk uw mond. Veel mensen die beginnen met wijn proeven onderschatten echter de eerste twee stappen, terwijl hier heel veel informatie uit te halen valt. Het is daarom dan ook van belang hier voldoende aandacht aan te schenken.

De neus

Daarnaast is het van belang om bij het wijn proeven voldoende aandacht te geven aan de neus. Het is van belang om het ruiken in drie verschillende stappen te doen. Zo dient u eerst een diepe teug te nemen, om de primaire aroma’s te ontdekken. Door de wijn tijdens het proeven vervolgens door het glas te laten walsen en uiteindelijk langere tijd te blijven ruiken kunt u ook de geurstoffen en de meest verfijnde geuren van de wijn waarnemen. U kunt de wijn op die manier al voor een groot deel met uw neus proeven.

Het oog

Een eerste blik op de wijn kan tijdens het proeven al direct een hoop duidelijk maken. Zo kunt u er bij witte wijn naar kijken hoe helder deze is. Eventuele onzuiverheden dienen niet te vinden te zijn, terwijl kristalvorming aan de andere kant juist een teken is van een goede kwaliteit. Bij de rode wijnen kunt u deze alvast met het oog proeven door te kijken naar de kleur en opnieuw de helderheid. Een paarsige kleur staat voor een jonge wijn, terwijl een ouder exemplaar meer naar oranje neigt. De helderheid geeft meestal de lichtheid van de wijn weer, waarbij een donkere kleur zwaarder is.

De smaak

Ten derde is het natuurlijk van belang om de smaak van de wijn tijdens het proeven waar te gaan nemen. U kunt daarbij stuiten op in principe vier verschillende elementen. Zo is er een zoete smaak waar te nemen op het puntje van de tong, die voor een verdikking van het speeksel zorgt. Daarnaast is er een zoute smaak vooraan en aan de zijkant waar te nemen en zit de zure smaak puur aan de zijkant van de tong. De bittere smaak neemt u tenslotte waar aan de achterkant van de tong, waardoor het speeksel wat uitgedroogd raakt tijdens het wijn proeven.

Procedure

De algehele procedure van het wijn proeven vindt zoals u kunt zien plaats in drie verschillende stappen. Door deze alle drie te doorlopen kunt u een goed beeld krijgen van de wijn. Zo kunt u met het oog al wat zeggen over de kwaliteit van de wijn en geeft de neus een goed beeld van de complexiteit en gedeeltelijk ook de smaak. Door de wijn uiteindelijk ook daadwerkelijk te proeven kunt u wat zeggen over de smaak zelf, de kracht en natuurlijk de afdronk, die bijvoorbeeld op basis van de lengte kan worden beoordeeld.

Wijnrek ter toevoeging

Een wijnliefhebber heeft een grote voorraad. Een Weinregal is dan ook belangrijk als opslagmiddel. Voor meer informatie gaat u naar http://www.weinregalewebshop.de/weinregale.