ZZP en uitkeringen

Het leven van een zelfstandige zonder personeel (ZZP’er) kan erg aantrekkelijk klinken. Je hebt geen gezeur van een baas, bepaald je eigen tijden en kan dus werken wanneer je wilt. Naast de vele voordelen zitten hier natuurlijk ook een aantal nadelen aan. Zo ben je als zelfstandige geheel op jezelf aangewezen. Heb je een tijdje geen nieuwe opdrachten? Dat is pech want je hebt geen recht op een WW Uitkering of iets dergelijks. Je dient dus zelf je eigen buffers op te bouwen zodt je in tijden van weinig tot geen werk nog steeds kunt rondkomen.

Mocht deze financiƫle buffer op zijn en je nog steeds geen zicht op nieuw werk hebben dan zul je je moeten melden bij de gemeente voor extra hulp. Deze kunnen je wellicht verder helpen met onderstaande uitkeringen.

Het Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen (BBZ) is een regeling om ZZP’ers uit de bijstand te houden. Dit is een tijdelijke regeling die ervoor zorgt dat je weer aan je eigen levensbehoeften kan voldoen. De BBZ regeling is aan te vragen via de Sociale Dienst van je gemeente.

De Algemene Bijstandsuitkering zou een laatste redmiddel kunnen zijn bij bijvoorbeeld een faillissement van het bedrijf. De bijstandswet is voor iedereen aan te vragen. De hoogte van je bijstandsuitkering is afhankleijk van een aantal zaken. Meer info hierover kun je lezen op UitkeringVragen.nl

Bent u een ZZP’er en tevens zwanger? Dan is er ook nog de Zelfstandig en Zwanger regeling (ZEZ). De hoogte hiervan hangt ook weer af van de eerdere verdiensten. De regeling zelf kan worden aangevraagd voor minimaal 16 weken.