Mythes over hardlopen

Als je van plan bent om met hardlopen te beginnen, of gewoon weer fit worden, dan zal je heel wat advies vinden. Er is veel over te lezen, je vrienden en kennissen zullen hun zegje doen, enzovoorts.
Maar wees voorzichtig, want een deel van die info klopt waarschijnlijk niet en zal dus meer kwaad dan goed doen. Hier willen we de 5 hardnekkigste mythes ontkrachten.

Mythe 1: stretchen voor je gaat hardlopen
De waarheid si dat stretchen voor je gaat lopen niet zo goed is. Integendeel zelfs. Een degelijke opwarming is wel nodig voor je de gas open draait. Lichtjes joggen gedurende 10 minuten is al voldoende. Daarna kan je dan wel stretchen. Stretchen na een inspanning zal je lichaam wel goed doen.

Mythe 2: blootsvoets lopen is gezond
Dit is een nieuwe trend die de kop opsteekt, vooral in Amerika. Voor sommige mensen kan dit een goede keuze zijn. Maar zeker niet voor iedereen.

Mythe 3: je moet elke dag lopen
Je mag elke dag lopen. Maar dat is zeker geen must. Zelfs op basis van 1 dag lopen per week zal je na verloop van tijd de positieve effecten voelen. Je moet vooral geleidelijk opbouwen. Beperk de eerste trainingen tot 5 à 10 minuten lopen.

Mythe 4: hardlopen is slecht voor de gewrichten
Hardlopen is gezond. Zorg ervoor dat je zeker de juiste hardloopschoenen draagt. Voer geleidelijk aan de afstand en snelheid op.

Mythe 5: hardlopen is lastig
Hardlopen moet aangenaam zijn. Als het te zwaar wordt en je ondervind er last van, dan moet je de intensiteit verlagen. Misschien wil je teveel hooi op de vork nemen. Of misschien heb je een ander paar loopschoenen nodig.

Hardlopen is een prima manier om mentaal en fysiek te ontspannen. Kijk op hardloopartikelen.nl voor meer info over trainen en de correcte accessoires.