Kiezen voor bemiddeling bij echtscheiding

Wanneer er een scheiding op komst is, is dat meestal geen prettige gebeurtenis. Toch hoeft dit niet direct te betekenen dat de scheiding als een oorlog wordt uitgevochten. Het is namelijk prima mogelijk om samen met de partner de scheiding te regelen. Veel echtscheidingen worden geregeld via echtscheiding bemiddeling. Met behulp van een bemiddelaar worden de belangen en behoeftes van beide partners in beeld gebracht. Vervolgens wordt onder leiding van de zogeheten mediator gezocht naar de beste manier om dit te realiseren.

Samen tot een oplossing komen …

Een belangrijke voorwaarde om aan echtscheiding bemiddeling te kunnen beginnen, is dat de partners er samen uit willen komen. Dit houdt in: naar elkaar luisteren en oplossingen zoeken. Het is begrijpelijk dat dit in tijden van een scheiding lastig is, maar voor echtscheiding bemiddeling is het echt nodig. Een neutrale en onafhankelijke bemiddelaar zal hierbij altijd de gesprekken begeleiden.

… met hulp

Het is belangrijk om bij echtscheiding bemiddeling te kiezen voor een bemiddelaar die voor beide partijen acceptabel is. Daarom is het verstandig te kiezen voor een bemiddelaar waar een gratis kennismakingsgesprek kan worden gehouden. Dit duurt vaak een half uur, waarin de partners en de bemiddelaar elkaar kunnen ontmoeten om te kijken of er een klik is. Hier kan ook kort gesproken worden over de mogelijkheden, de prijs en de duur van de eventuele echtscheiding bemiddeling. Klikt het niet, dan ben je niet aan kosten gebonden en kun je zoeken naar een bemiddelaar met wie de klik er wel is.

Nederlands Mediation Instituut

Je kunt een echtscheidingsbemiddelaar in de buurt vinden met behulp van het NMI. Dit is het Nederlands Mediation Instituut. Een groot deel van de mediators is hierbij aangesloten. Je kunt op plaatsnaam zoeken en vervolgens zien welke mediators er bij jou in de buurt zitten. Van elke mediator kun je een omschrijving lezen, zoals vakgebied et cetera. Dit helpt je bij het maken van een keuze. Weet je niet waar je moet beginnen met zoeken, dan is het NMI een goede start.