Het leven van een auto

Op de autosloop zie je auto’s die ooit in een lang vervlogen verleden stonden te blinken in het gelid en stonden te wachtten op een nieuwe eigenaar. Op haventerreinen, station complexen en industrieterreinen wachtten ze eerst stuk voor stuk op transport naar de dealer en de klant. Toen nog strak in de lak. Blinkend chroom. Het interieur rook nog naar nieuw. Nu staan ze weer in precies zo’n rij te wachten, maar dan op een autosloperij. Te wachten op de sloop, op het einde.

De auto’s die je op de sloperij vindt zijn in het verleden de Alpen overgetrokken met loodzware caravans aan hun trekhaak op weg naar zon, zee en strand. Ze hebben jarenlang getergde forensen elke dag weer bijgestaan in die tredmolen tussen kantoor en huis. Liefdeloos zijn ze voortgejaagd. Hun motoren hebben honderdduizenden kilometers gezwoegd en geploeterd. De lak is nu onder invloed van jaren zon, pekel en regen verweerd. Roest grijpt gretig om zich heen. Mos vreet de raamrubbers aan. Onkruid woekert tussen hun wielen die nooit meer zullen draaien. Uitgediend en afgedankt staan ze aan het eind van een lange reis op het autokerkhof in Nederland. De vele autokerkhoven die Nederland rijk is.

Het leven van een auto duurt enkele tientallen jaren en sommige auto’s hebben het ongeluk minder lang mee te gaan. Net als de organen van een mens worden ook de organen van een auto weer gebruikt. Bij de jongere exemplaren gaan de organen, ofwel de auto onderdelen, soms nog wel tientallen jaren mee om vervolgens opnieuw op de autosloop terecht te komen.

Van der Ven Autorecycling B.V. 0165-559230