Eindhoven heeft hoogste energietarieven in Nederland

Eindhovenaren betalen ruim 15 miljoen te veel voor energie

Eindhoven, juni 2013. Huishoudens in de regio Eindhoven betalen de hoogste energietarieven van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging de Vastelastenbond. Op basis van een vergelijkbaar contract rijzen de prijsverschillen tussen energieleveranciers de pan uit. E.ON – traditioneel dé energieleverancier in de regio Eindhoven – komt als duurste uit de bus. Op jaarbasis loopt het verschil op tot 185 euro per jaar per huishouden. Gelet op het marktaandeel van E.ON en het aantal huishoudens in Eindhoven komt dat neer op ruim 15 miljoen euro op jaarbasis.

Energieleverancier E.ON het duurst
Op basis van de standaardtarieven is E.ON de duurste energieleverancier van Nederland. Iemand die nog nooit is overgestapt betaalt deze standaard variabele tarieven. Bij een gemiddeld verbruik (3360 kWh voor elektriciteit en 1670 m³ voor gas) betalen Eindhovense huishoudens € 133,72 meer dan bij een vergelijkbaar contract bij de voordeligste energieleverancier. Bij een nieuwe contract met vaste tarieven kan dat verschil zelfs oplopen tot € 231,36. Het aantal huishoudens in Eindhoven bedroeg op januari 2013 110.086. Omdat 60% nog nooit is overgestapt, resulteert dat in een besparingsmogelijkheid voor inwoners van Eindhoven van ruim 15 miljoen euro.

E.ON in Eindhoven
Elke regio in Nederland heeft van oudsher een leverancier die gas en elektriciteit in die regio levert. Tot 2005 vertolkte NRE deze rol voor Eindhoven en omgeving. In 2005 nam het Duitse E.ON NRE over. De meeste inwoners van Eindhoven zitten nog steeds bij E.ON. Uit een steekproef van de Vastelastenbond blijkt dat ongeveer 60 % van de inwoners van Eindhoven en omstreken nog klant is bij E.ON.

Onderzoek verschillen Standaard variabele tarieven veel te hoog
De Vastelastenbond richt zich in het onderzoek op de standaard variabele tarieven van de 10 grootste leveranciers in Nederland. Op basis van 3 profielen is onderzocht wat de prijsverschillen in variabele tarieven zijn tussen de leveranciers. Dong en energiedirect.nl zijn de voordeligste leveranciers. E.ON en NLenergie komen voor alle gebruikersprofielen als duurste uit de bus. ‘Het is opvallend dat de energieleveranciers E.ON en NLenergie zich profileren als prijsvechter’, stelt Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond. ‘Het onderzoek laat hierover geen misverstand bestaan. Ze zijn veel duurder dan ze zich voordoen.’

Tips voor de consument
Consumenten worden bedolven onder aanbiedingen van energieleveranciers. De één lijkt nog scherper dan de andere. Daarnaast vergelijken vergelijkingssites constant het aanbod voor klanten die willen overstappen naar een andere energieleverancier. Wat is nu wijsheid? ‘De Vastelastenbond adviseert om voor een vast contract te kiezen’, stelt Wolfert nadrukkelijk. ‘Houd bovendien de einddatum goed in de gaten en stap tijdig over. En lest best: tarieven voor nieuwe en bestaande klanten worden nogal eens door elkaar gehaald. Vraag dus bij de klantenservice van je leverancier je huidige tarieven op en laat die schriftelijk bevestigen.’

Vereniging de Vastelastenbond
Vereniging de Vastelastenbond opereert sinds 2004 als inkoopcollectief en belangenbehartiger voor consumenten. Sinds die tijd hebben ruim 50.000 leden zich aangesloten om gezamenlijk te streven naar scherpe tarieven én goede service. De Vastelastenbond bundelt de kracht van consumenten om zo prijs, service en voorwaarden bij aanbieders bespreekbaar te maken. Hierbij staan besparen en gemak voor de leden voorop.