De basbox, basluidsprekers
Omdat je voor een stevig basgeluid nogal wat vermogen nodig hebt, is een bascombo (basversterker en speakers in één behuizing) niet altijd praktisch. Het wordt snel erg groot en zwaar. Losse luidsprekerboxen (bass cabinets) worden dus veel gebruikt. Om een diepe bas te kunnen weergeven op een hoog volume is een luidspreker nodig met een groot conus oppervlak. Vaak worden daarom 15 inch speakers gebruikt. Soms zelfs 18 inch (de beroemde Cerwin Vega’s bijvoorbeeld!). Hoe kleiner (lichter) de conus van de luidspreker (het bewegende gedeelte) hoe sneller hij kan reageren. Bassisten die veel slappen kiezen daarom vaak voor 10 inch speakers. Fretless spelers vinden 12″ vaak mooi in verband met de middentonen weergave daarvan. Het conusmateriaal is nog steeds vaak papier, omdat dat gewoon erg goed kan klinken. Er wordt ook wel ge-experimenteerd met aluminium, carbonfiber, kevlar en dergelijke, vaak met goed resultaat en een specifieke sound. Vraag je muziekwinkel om meer info!
De belastbaarheid van een luidspreker wordt opgegeven in Watt. Dat is dan vaak de RMS belasting, de continue thermische belasting die een speaker kan verdragen, zonder in rook op te gaan. Vanwege het hoge vermogen wordt er warmte geproduceerd in de spreekspoel van de speaker. Meer dan 90% van de Watts wordt in een luidspreker in warmte omgezet ipv. in geluid… Die moet efficiënt worden afgevoerd. Een grote spoel kan dat beter dan een kleine, maar heeft dan ook weer een grotere magneet nodig. Onder andere daarom zijn zwaar belastbare speakers duur. Een sterkere magneet, bijvoorbeeld van Neodymium, geeft meer rendement (meer geluid voor je Watts), maar is ook flink duurder dan een gangbare keramische magneet. Neodymium magneten zijn wel 10x zo sterk als een gangbare magneet. Om een grote conus uitslag te realiseren zonder vervorming, moet de spreekspoel en de magneet lang zijn, ook weer een kostenpost.
Qua constructie wordt vaak een basreflex principe toegepast: er zit een poort in de kast (spleet of ronde vorm) om de lage tonen weergave te bevorderen. Ook een gevouwen hoorn constructie is wel toegepast.
Nadeel van deze constructie: op een meter afstand hoor je zo goed als geen lage tonen, maar op 10 meter wapperen je broekspijpen! Een bepaalde maat speakers geeft over het algemeen een bepaalde sound.