Zo voordelig mogelijk uw rijbewijs halen

Het halen van uw rijbewijs kan een flinke duit kosten. De meeste mensen zijn tegen de € 2000 kwijt om hun rijbewijs te halen. Maar met een goede voorbereiding en het kiezen van de juiste autorijschool is het mogelijk om flink op deze kosten te besparen. We hebben hier een aantal handige tips voor u verzameld die u kunnen helpen om zo voordelig mogelijk rijles te nemen en zo goedkoop mogelijk uw rijbewijs te halen.

Voorbereiden op autorijles

Voordat u rijlessen gaat nemen is het verstandig om eens bij uzelf na te gaan wat u eigenlijk al over autorijden, verkeersregels en verkeerssituaties weet. Is uw kennis nog erg matig, ga u dan eerst eens hierin verdiepen voordat u begint met het nemen van dure autorijlessen. Hoe pakt u dit aan? Begin met het bestuderen van de theoretische basiskennis over autorijden, verkeersborden en verkeersregels. Op internet is veel informatie te vinden of schaf een goedkoop tweedehands theorieboek of cd-rom aan. Let er wel op dat de informatie up-to-date is. Verder zijn er tegenwoordig ook veel programma’s op de televisie over autorijden, verkeersovertredingen en gedragsregels. Deze kunnen erg leerzaam zijn.

Meerijden met een ervaren bestuurder

Een andere goede tip is dat u voortaan bewust gaat opletten wanneer u met iemand meerijdt, denk aan ouders, andere familieleden of vrienden. Welke handelingen voert de bestuurder uit? Denk aan schakelen, richtingaanwijzer, remmen, gas geven etc. Welke verkeerssituaties komt u tegen en hoe lost de bestuurder deze op? Let ook op de verkeersborden en de verkeerstekens die u onderweg tegenkomt. Wat betekenen ze? Vraag of de ervaren bestuurder u uitleg geeft tijdens het meerijden. Alles wat u tijdens deze ritten leert, hoeft u later tijdens de rijles niet meer te leren, waardoor u minder dure autorijlessen nodig hebt.

De juiste autorijschool kiezen

Het is heel belangrijk dat u de juiste autorijschool kiest. Een autorijschool die de laagste lesgelden vraagt, is niet altijd de beste en voordeligste optie. Onderzoek de kwaliteit van de autorijscholen bij u in de buurt door vrienden en familie naar hun ervaringen te vragen. Op de website van het CBR kunt u bovendien het slagingspercentage van de ingeschreven rijscholen checken. Misschien is het mogelijk om een proefles te nemen, zodat u kunt ontdekken of de autorijschool u bevalt? Kies ook altijd voor een autorijschool waar u in een nieuw type auto kunt lessen, zodat u kennismaakt met de nieuwste technieken. Het is tevens aan te raden om te kiezen voor twee uur rijles achter elkaar. Deze lessen zijn vaak effectiever om nieuwe dingen snel te leren.