Overstappen van zorgverzekering houdt verzekeraars scherp

Afgelopen jaar is weer een record aantal mensen overgestapt van zorgverzekering, of hebben hun verzekering aangepast bij dezelfde verzekeraar. 10% van de verzekerde wisselde van zorgverzekering, de belangrijkste reden hiervoor was kosten besparen. Vooral jongeren stappen massaal over. Ook verhoogde veel mensen hun eigen risico, om zo een lagere maandpremie te krijgen. Dit geeft een duidelijk signaal af naar de verzekeraars dat de consument overstapt als ze merken dat ze zo wat geld kunnen besparen, merkt nieuwssite www.zorgverzekeringenvergelijken2014.nl op.

Vorig jaar hebben de verzekeraars ook enorme winsten geboekt, zo maakte CZ bekend een winst geboekt te hebben van 518 miljoen euro. Met cijfers als dit kunnen we volgend jaar een premie verlaging verwachten van €15,- per maand. Het is niet verplicht voor verzekeraars de gehele winst te gebruiken voor een lagere premie, ze kunnen er ook voor kiezen hun buffers nog verder uit te breiden.

Toch is het volgens de VvAA (vereniging voor medici en paramedici) wel waarschijnlijk dat ze dit zullen doen. De buffers zijn op het moment al groot genoeg om tegenvallers op te vangen bij de meeste verzekeraars en met het aantal overstapper dat elk jaar groeit lijkt de marktwerking voor de rest te zorgen.

Vooral jongeren zorgen dus dat de zorgverzekeraars scherp gehouden worden en vinden gemakkelijk de goedkoopste verzekeringen via het internet. Bij ouderen is het overstappen een stuk minder populair. In de groep 40-65 jaar stapte slecht 6% over en bij 65 plussers is het nog maar 1%, dat overstapte.