Na de mollebonen en de koek: Groningen nu succesvol met erotica

Groningen heeft er na de mollebonen en de Groninger koek een nieuw, uitstekend lopend verkoopproduct bij: erotica. Er is zoveel vraag naar dat de Groningse leverancier ervan – internetbedrijf EDC uit Veendam – groeit als kool. Het bedrijf startte zeven jaar geleden op initiatief van directeur-eigenaar Eric Idema als eenmanszaak, en telt nu negentien medewerkers. De omzet groeit zo snel dat het pand aan de Lloydsweg in Veendam te klein werd, en daarom is er onlangs een nieuw pand in gebruik genomen, het voormalige TNT sorteercentrum.

Het magazijn van EDC Internet is uitgebreid van 160 vierkante meter naar ruim 900 m2. Dit betekent dat het assortiment flink kon worden vergroot, en dat het aantal zendingen kan uitgroeien van vierhonderd naar duizend per dag. Er is in het nieuwe magazijn ruimte voor 9.000 artikellocaties. Inmiddels bedienen Idema en zijn medewerkers vrijwel alle landen in Europa en gaan er jaarlijks zeker 150.000 bestellingen de deur uit. EDC fungeert niet alleen als groothandel voor winkels. Via tientallen (internationale) webshops worden ook artikelen geleverd aan particulieren. Een van de populairste consumenten websites op de Nederlandse Markt is www.easytoys.nl

‘Ja, we groeien maar door! We zullen het aantal medewerkers verder uitbreiden’, vertelt Eric Idema. ‘Het is net een jongensboek!’

Dat EDC zo succesvol is in Veendam heeft alles te maken met internet. ‘Dankzij internet maakt het niets meer uit waar je gevestigd bent in Nederland. Zolang je er maar voor zorgt dat je dienstverlening perfect is afgestemd op de wensen van de afnemers’, aldus Eric.

Volgens hem zijn de verkoopactiviteiten van EDC uitsluitend gericht op verkoop via internet, en kent zijn bedrijf geen geschiedenis van levering op ‘ouderwetse wijze’ , bijvoorbeeld via catalogi. ‘Daardoor kunnen wij ons helemaal focussen op het zo snel mogelijk bedienen van onze afnemers. Wij streven er naar om artikelen die voor negen uur ’s avonds zijn besteld, de volgende dag afgeleverd te hebben’, zegt hij.

Het succes schuilt hem waarschijnlijk vooral in deze razendsnelle dienstverlening vanuit Veendam, want de producten zijn niet anders dan die van vergelijkbare aanbieders. Vooral vibrators en sexy lingerie doen het goed, of een combinatie van artikelen die garant staat voor een spannend avondje.

Wat de toekomst betreft heeft Eric Idema geen blauwdruk van waar hij met het bedrijf wil staan, over een paar jaar. ‘In elk geval gaan we nu nog actiever worden met de export. Zo worden we bijvoorbeeld volop actief op de Duitse markt’, aldus Idema.

http://www.edc-internet.nl