Meest voorkomende oorzaken daklekkages

Het probleem met daklekkages is dat u vaak niet meteen erachter komt dat u te kampen hebt met een daklekkage. U merkt het vaak pas wanneer de lekkage al veel schade heeft aangericht aan uw woning. Ook is het niet altijd eenvoudig om te achterhalen waar de lekkage is ontstaan. Daklekkages zijn in heel veel gevallen goed te voorkomen met periodiek dak onderhoud en –inspectie. Uw lekkage specialist let vooral op de zwakke plekken op uw dak waar vaak lekkages ontstaan.

Plat dak

Platte daken zijn erg gevoelig voor lekkages en dat geldt vooral voor woningen met verouderde bitumen- en teerhoudende dakbedekkingen met veel naden. Door vorst kunnen de naden uitzetten en er kunnen scheurtjes in het dakleer ontstaan waardoor er lekkages ontstaan. Het is ook belangrijk dat de hoeken van het dak regelmatig worden gecontroleerd d.m.v. lekdetectie. Een goede tip is om uw verouderde dakbedekking te vervangen door naadloze dakbedekking die uit één geheel bestaat.

Schoorsteen en daklood

De oorsprong van een lekkage is ook vaak terug te vinden langs de randen van de schoorsteen. Het komt vaak voor dat hier stenen gebarsten zijn en het water via deze weg de schoorsteen binnenkomt. Ook de kap op de schoorsteen moet worden nagekeken om te zien of deze geen water doorlaat. Verder is ook de overgang tussen het daklood en bijvoorbeeld de schoorsteen of een dakkapel een gevoelige plek voor het ontstaan van lekkages.

Dakgoten

Een veel voorkomende oorzaak van daklekkages is een verstopte dakgoot. Een dakgoot kan snel verstopt raken door vuil en bladeren. Dat geldt vooral in het najaar. Wanneer de dakgoot verstopt is, kan het water zo hoog komen te staan dat het het daklood aantast en het water het huis binnendringt. Een regelmatige reinigingsbeurt voor uw dakgoten is dan ook geen overbodige maatregel.