Hyperventilatie

Er zijn in Nederland vrij veel mensen die last hebben van hyperventilatie of in ieder geval ooit een aanval hebben gehad. Het is niet altijd even duidelijk wat de oorzaak daarvan is. Soms is die lichamelijk, zo kan hyperventilatie bijvoorbeeld veroorzaakt worden door overmatig gebruik van cafeïne, nicotine en aspirine. Vaker echter ontstaat hyperventilatie in perioden van stress, angst of verdriet. Zaken zoals een scheiding, ontslag, sterfgeval of werkloosheid worden niet goed verwerkt of gevoelens daarover worden niet geuit, waardoor zich een bepaalde spanning in het lichaam ophoopt. Op een gegeven moment komt het lichaam op het punt dat het allemaal te veel is: het gevolg is dat de ademhaling zwaarder en sneller wordt. Men reageert hier paniekerig op en men is bang dat er iets mis is of dat men dood gaat. Vooral dit laatste wordt vaak gedacht door mensen die hun eerste aanval meemaken. Er ontstaat een vicieuze cirkel: hyperventilatie is het gevolg.

Mensen die gevoelig zijn voor hyperventilatie, hebben vaak bepaalde karaktereigenschappen, zo zijn ze perfectionistisch, onzeker en stellen ze hoge eisen aan zichzelf. Hierdoor willen zij alles goed doen en bouwen zij dus zelf een bepaalde spanning op. Hun lichaam staat hierdoor vaak continu onder spanning, wat uiteindelijk ook weer in een snelle en oppervlakkige ademhaling resulteert. Het is moeilijk om karaktereigenschappen te veranderen. Wel kun je proberen minder hoge eisen aan jezelf te stellen en te beseffen dat niemand perfect is of perfect hoeft te zijn. Als je veel stress in je leven hebt, kun je proberen hier een uitlaatklep voor te vinden: sporten, wandelingen maken of gewoon alles van je af schrijven. Raadpleeg je dokter of zoek professionele hulp als hyperventilatie je het leven moeilijk maakt. Onthoud echter altijd dat het niet gevaarlijk is en dat je zelf de sleutel hebt tot een rustige en ontspannende ademhaling.