Betrouwbaar daken leggen een vak apart

Het leggen van daken is een vak apart, het moet namelijk niet alleen goed gebeuren. Het moet ook nog eens op een bepaalde wijze. Denk aan de verschillende soorten daken die er zijn en ieder dak heeft zo zijn eigen eisen en bouw wijze. Om ervoor te zorgen dat het dak goed wordt gelegd, er goed bij ligt en goed is geïsoleerd is het zaak dat de dakwerken goed worden uitgevoerd.

Dakbedekking
Het dak wordt voorzien van dakbedekking, een beschermende laag die op het dak wordt aangebracht om deze waterdicht, sneeuwdicht én tochtvrij te maken. Daarnaast dient het dak ook onbrandbaar opgeleverd te worden en dient het bestand te zijn tegen de elementen, lichtgewicht te zijn en moet het een isolerende functie hebben. Verder dient er nauwelijks onderhoud plaats te vinden aan het dak.

Wanneer het dak schuin is, dan is de kleur van de dakbedekking een belangrijk onderdeel. Zij bepalen namelijk het esthetische effect van het pand. Wanneer uw pand een plat dak heeft dan heeft dit verder geen meerwaarde. Platte daken kunnen als terras worden gebruikt en er worden andere eisen aan platte daken gesteld dan aan schuine daken. Een plat dak dient volledig over een waterdichte dakbedekking te beschikken. Schuine daken dienen over afwaterend materiaal te zijn voorzien waardoor het water beter van het dak loopt zonder dat het naar binnen loopt. Een schuin dak is dus eigenlijk niet waterdicht, maar water afstotend. Naast de waterdichte eigenschappen van dakbedekking is het belangrijk dat deze dampdoorlatend is. Wanneer de dakbedekking niet dampdoorlatend is dan moet er aan de binnenkant van het dak een dampremmende laag aangebracht worden. Dit moet voorkomen dat er vocht het pand binnendringt en daardoor condens veroorzaakt.
Materiaal
De dakbedekking, een groot en belangrijk onderdeel van dakwerken, worden gemaakt van diverse materialen. De meest bekende materialen die worden gebruikt voor het dak zijn:

● Dakpannen van klei of beton;
● Leisteen;
● Houten leien;
● Stro en riet;
● Zink;
● Koper;
● Lood;
● Aluminium;
● IJzer;
● Dakleer;
● Kunststof;
● Glas.

Elk van de materialen brengt een andere techniek met zich mee en brengt ook andere vereisten qua onderhoud met zich mee. Zo brengen daken van stro en riet een groter risico met zich mee op het gebied van brand. Vaak vereist de verzekering om die reden dan ook een wat hogere polis. Het aanleggen van een rieten dak dient ook nog eens volgens een bepaalde methode gelegd te worden. Een vak apart dus en niet iedereen kan een dak leggen.