Laag btw-tarief voor schilderwerk oudere woningen

Om uw woning in opperbeste staat te houden is het belangrijk dat u regelmatig onderhoud aan uw woning pleegt. Dat hoeft gelukkig helemaal niet zo duur te zijn.
Een belangrijk weetje voor woningeigenaren in Nederland is dat er voor het schilderwerk aan woningen die ouder zijn dan twee jaar een verlaagd btw-tarief van 6% geldt.

Btw-tarief van 6% voor schilderwerk

Normaalgesproken bestaat er voor werkzaamheden aan uw woning een btw-tarief van 21%. ‘Btw’ staat voor ‘belasting toegevoegde waarde’ en wordt ook wel ‘omzetbelasting’ genoemd. Deze belasting moet een ondernemer, in dit geval de schilder, afdragen aan de staat. Het verlaagd btw-tarief van 6% biedt veel voordelen. Zo bent u als woningeigenaar minder geldt kwijt voor het laten schilderen van uw woning. Daarnaast is dit tarief ook gunstig voor schilders, omdat ze hierdoor meer opdrachten zullen binnenhalen. Oftewel, de werkgelegenheid wordt hierdoor gestimuleerd.

Ouderdomsverklaring nog zelden nodig

Voorheen moest men door het tekenen van een ouderdomsverklaring bewijzen dat een woning ouder was dan twee jaar. Deze verklaring moest ingediend worden bij de Belastingdienst. De Belastingdienst gaat de gegevens nu zelf checken bij de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) of in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), waardoor deze verklaring niet meer nodig is. Dat scheelt veel administratieve rompslomp. Alleen in bepaalde uitzonderingsgevallen wordt nog om deze ouderdomsverklaring gevraagd.

Regels btw-tarief van 6% voor schilderwerk

Naast het schilderen zelf vallen ook het voorbereiden van het schilderwerk, de voorbehandelingen en de gebruikte materialen onder het 6%-tarief. Alles wat daarbuiten valt niet. Denk hierbij aan het aanbrengen van houten inzetstukken in kozijnen, het vervangen van dorpels en kozijnen, voegen herstellen, kitwerk, betonreparatie, glaszetten, schuren en lakken van parketvloeren en het stralen, impregneren en injecteren van stenen, metalen en betonnen ondergronden. Let op: het schuren en lakken van een dragende houten vloer valt wel onder het 6%-tarief.