Ziekenhuis blunderde met verwarming

Dat hartpatiënten op de verpleegafdeling van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis drie dagen lang in de kou hebben gelegen was nergens voor nodig. Het probleem had binnen twaalf uur verholpen kunnen worden. Zo laat CV specialist Ben van der Meer weten.

Verwarming defect door mankement

De verwarming op de derde verdieping viel vrijdagmiddag door een technisch mankement uit en konden pas gisterochtend weer gemaakt worden. De patiënten moesten ondertussen gewoon op hun kamer blijven en werden verwarmd met extra dekens waar ze ook hun ijskoude handen onder stopten. „Schandalig”, vindt Ben van der Meer van VOS Centrale Verwarming in Amsterdam. „Zeker op zo’n plek moet dat veel eerder worden opgelost.”

Toch zijn specialisten van het ziekenhuis er volgens een woordvoerder constant mee bezig geweest. „We hebben het zo snel mogelijk geprobeerd op te lossen. Maar er moest steeds weer worden getest en aangepast, dat kostte tijd.” Hij geeft toe dat het juist voor deze zwakke hartpatiënten extra belangrijk is dat ze warm genoeg zijn. „Maar de patiënten zijn niet in gevaar geweest. Niemand is onderkoeld geraakt.”

Onbegrijpelijk

CV installateur Van der Meer vindt het onbegrijpelijk. „Vandaag de dag kan je alles binnen 24 uur oplossen, en op zo’n belangrijke plek moet je naar 12 uur streven. We hoeven niet meer te wachten op onderdelen uit het buitenland. Het ergste wat er kan gebeuren is dat er een ketel springt, maar een gebouw als het OLVG heeft meerdere ketels en hoort ook noodvoorzieningen te hebben. Verbazingwekkend ook dat ze die mensen al die tijd in de kou hebben laten zitten en niet even wat ventilatiekachels hebben geplaatst.” Wat de precieze reden van het defect was kon de woordvoerder niet toelichten.