Minder pesterijen met assertiviteitstrainingen

Iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad; pesten op school of op het werk. De laatste tijd is pesten een veel besproken onderwerp. Steeds meer proberen scholen aandacht te besteden aan een ‘anti-pestbeleid’. Een goede ontwikkeling, want pesten kan een grote negatieve invloed hebben op het leven van gepeste mensen. Kinderen die gepest worden hebben vaak op latere leeftijd hier nog last van. Is pesten te voorkomen? Waarschijnlijk niet. Toch kunnen kinderen en volwassenen leren om meer weerstand te bieden en zo pesters minder kans te geven.

Met een assertiviteitstraining leer je voor jezelf op te komen. Je leert ‘nee’ te zeggen, je grenzen te stellen en je leert om te gaan met kritiek en conflicten, zonder dat je voorbij gaat aan de gevoelens van een ander. Daarnaast zorgt een assertiviteitstraining ervoor dat je meer zelfvertrouwen hebt. Dit is belangrijk om pesterijen te voorkomen. Vaak kiezen pesters de ‘makkelijke’ weg en pikken de mensen eruit die niet voor zichzelf op kunnen komen. Met een assertiviteitstraining geef je pesters geen kans. Ontdek hoe je met meer zelfvertrouwen en overtuigingskracht in staat bent om voor jezelf en jouw mening op te komen.

Leer communiceren

Een belangrijk onderdeel van de assertiviteitstraining is leren communiceren. De manier waarop je iets zegt en welke woorden je daarbij bepalen voor een groot deel de invloed die je uitoefent op de ander. Om sterker in je schoenen te staan, is het tegenwoordig ook mogelijk om een communicatietraining te volgen. Met zo’n training werk je aan je communicatie vaardigheden, zodat je altijd een goed woordje klaar hebt.