Gemeente bevoordeelt bedrijven bij klussen

Bedrijven die veel langdurig werklozen in dienst nemen, moeten voorrang krijgen als de gemeente klussen of diensten gaat aanbesteden. De Haagse wethouder Henk Kool (PvdA, sociale zaken) gaat onderzoeken of een dergelijk systeem haalbaar is.

Regeling is een groot succes

Dat zei Kool woensdag bij de symbolische huldiging van de 2500e deelnemer van de regeling Social Return. Die regeling houdt in dat werkgevers bij gemeentelijke aanbestedingen boven de 200.000 euro minimaal vijf procent van de aanbestedingssom gebruiken om werkplekken te creëren voor langdurig werklozen. De regeling, die vijf jaar geleden werd ingesteld, is volgens Den Haag een groot succes. Tot nu toe zijn tweemaal zoveel langdurig werklozen aan het werk geholpen als was verwacht.

Certificaat

Kool verklaarde bij de huldiging dat hij Haagse bedrijven, die een bepaald percentage langdurig werklozen in dienst nemen, een certificaat wil geven als ‘sociaal ondernemer’. Op die manier wordt zichtbaar wat bedrijven doen om mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt aan werk te helpen, aldus de wethouder. Bedrijven uit verschillende branches komen in aanmerking. Bedrijven die zijn gespecialiseerd op het gebied van betimmering of bestrating kunnen zich aanmelden, maar ook andere bedrijven als isolatiespecialisten en zonwering leveranciers kunnen deelnemen.

Beloning

Bovendien moeten bedrijven met zo’n certificaat worden bevoordeeld bij aanbestedingen. Kool: ‘Werkgevers die zich structureel inzetten om langdurig werklozen in dienst te nemen moeten worden beloond. Want ik waardeer het zeer dat zij hun verantwoordelijkheid nemen en mensen die aan de kant staan weer een kans bieden om vooruit te komen.’