Waarom jij niet gevonden wordt online

Internet en e-commerce is booming business. Iedereen heeft het ongetwijfeld al eens gehoord: Online valt (veel) geld te verdienen. Cijfers en sexy grafieken die je overstelpen met omzet, bezoekersaantallen en onwaarschijnlijke realisaties. Even snel een website of e-commerce online gooien voor de euro’s te verdienen is een illusie dat vele mensen nog steeds in het achterhoofd houden. Dromen worden vaak doorprikt na enkele maanden als ze niet het gehoopte resultaat zien dat ‘anderen’ je hebben voorgesteld. En dan rijst de grote vraag ‘Waarom wordt ik niet gevonden op het internet?’

“Snel ‘scoren’ op het internet doe je enkel op websites waar je jouw creditcard moet bovenhalen waar je een geweldig ‘low-cost’ abonnement moet aanschaffen voor werelds beste stripshow.”

Er zijn tal van factoren dat startende marketeers, webmasters of ondernemers niet in achting nemen tijdens de uiteenzetting van hun business online. Ze onderschatten vaak de draaglast en impact van een degelijke online marketing strategie.

Het enige wat ze doen is tijd en geld investeren zonder goed na te denken wat er op lange termijn te verdienen valt. Zoals een impulssearch internetgebruiker zoekt naar rode schoenen vandaag en morgen zwarte schoenen, vallen vele ondernemers in de val van subjectief advies en meningen. Storten zich vol enthousiasme op een nieuw plan, of vernieuwde strategie zonder de juiste vragen te stellen.

“Een ‘foute’ start, brengt jou in een zandbak zoals op een golfterrein, waar je wel speelt, maar niet verder geraakt dan 4 meter.”

Sommige van de duurste Van Gogh’s ter wereld hangen ergens in een private villa zonder dat iemand ze kan zien. Zonde toch? Voor websites geldt net hetzelfde. Wat heb je aan een mooie functionele website als niemand hem vindt? Beginnen bij het begin, en dat is eerst weten waarvoor SEM (Search Engine Marketing) daadwerkelijk staat.

SEM in een notendop

Search Engine Marketing, ofwel Zoekmachine Marketing is een brede waaier van digitale kanalen die worden ingezet om een product, dienst, persoon of bedrijf beter in kaart te brengen. Het begrip marketing is met de jaren geëvolueerd en ruimer geworden. Grijze zones zijn opgedoken en velen zien het verschil niet meer tussen een marketeer en emarketeer. Een marketeer is vaak een emarketeer, maar een emarketeer is in veel gevallen geen marketeer.

SEM is een alomvattend proces waarbij alles draait om visibiliteit en verkeer naar een website of e-commerce. Verkeer en bezoekers dus het grootste objectief. Meer verkeer staat voor meer visibiliteit, en meer visibiliteit zou zich moeten vertalen in conversie. Alleen dat laatste is een onzekerheid, waar later in deze paper meer over verteld wordt.

Concreet is SEM:

 SEO

 SEA

 Sociale Media

SEO – Zoekmachine optimalisatie

Een veelbesproken onderwerp in online marketing. SEO of zoekmachine optimalisatie is het proces dat ervoor zorgt dat jouw website beter te vinden is via een natuurlijk zoekresultaat. Goede SEO begint bij de opzet van de website en structuur, maar eindigt nooit en is de dag vandaag een absolute must geworden. SEO bevat diverse technieken die ervoor zorgen dat zoekmachines een ‘natuurlijk profiel’ van jouw website kunnen schetsen. De meest voorkomende technieken zijn: Linkbuilding, Artikel marketing, Social Bookmarking, Sociale Media (ja inderdaad), SEO copywriting voor externe websites en eigen website.

SEA – Betaald adverteren

Google Adwords of zoekmachine adverteren is de meeste gebruikte vorm voor betaald adverteren. Heeft voor en nadelen, maar mits financiële slagkracht de betere vorm om awareness te creëren. Relevante advertenties laten weergeven conform de juiste zoekopdrachten van een internetgebruiker die leiden tot een relevante achterliggende pagina met correcte informatie.

Sociale Media

Het wordt bijna in de strot geramd, en overal geïntegreerd. Maar met reden. Sociale media is uitgegroeid tot een volwaardig online marketing onderdeel. Er bestaan meer dan 2000 sociale netwerken, maar de meest gekende zijn Twitter, Pinterest, Facebook, LinkedIn, Storify, & Youtube.