Sexy Vegetariers

27 dec 2012 | `Playmate van de Wereld’ Zimra Geurts en MTV presentator Boris van de Ven zijn verkozen tot Meest Sexy Vegetariers van 2012. Zij kregen de meeste van de 14.000 stemmen op de website van Wakker Dier. Zangeres Krystl en zanger Dinand Woesthoff werden tweede, NOS lezeres Aldith Hunkar en vegetarische slager Jaap Korteweg werden derde. Wakker Dier organiseert de verkiezing voor het 7e jaar op rij om aandacht te vragen voor vegetarisch eten. Want een einde aan de vee-industrie is alleen bereikbaar als Nederlanders minder vlees gaan eten. Dit jaar ziet Wakker Dier een trendbreuk: voor het eerst is er een flinke daling in de vleesverkoop. Ruim 7 miljoen Nederlanders eten inmiddels bewust een stuk minder vlees. Zimra en Boris passen bij deze nieuwe trend: beiden zijn sinds kort overtuigd vegetarier vanwege de vele nare gevolgen van de vee-industrie.

Zimra Geurts is presentatrice voor GeenStijl.nl, is sidekick van Giel Beelen in zijn programma `Nachtegiel’ en werd onlangs uitgeroepen tot `Playmate van de Wereld’. Op het moment staat zij dagelijks op het ijs voor het programma `Sterren dansen op IJs’ van SBS dat in januari van start gaat.
Ruim anderhalf jaar geleden werd zij van de ene dag op de andere vegetarier toen zij met haar zus twee jonge poesjes nam en zich vervolgens afvroeg waarom ze het ene dier zo kon knuffelen terwijl ze andere dieren opat. “In het begin wisten we echt niet wat we moesten eten. We woonden in Canada en daar eten ze nog meer vlees dan hier. Gelukkig is het in Nederland een makkie want er liggen zoveel vleesvervangers in het schap.”

Boris van de Ven is presentator van MTV programma GameKings. Op de website van Gamekings komen elke dag zo’n 160.000 tieners. Boris staat te trappelen om deze tieners iets bewuster te maken van hun eetgedrag. Hijzelf werd twee jaar geleden vegetarier toen hij vader werd, een gezonder leven wilde gaan leiden en het boek `Dieren Eten’ las van Jonathan Safran Foer. Boris: “Voor mij werd het duidelijk toen ik een passage las over het slachten van plofkippen. Er werd verteld hoe vaak het slachtmes niet door de keel gaat zoals het hoort, maar door andere lichaamsdelen omdat de kippen niet goed verdoofd zijn en nog fladderen. Daar wilde ik niets meer mee te maken hebben. Ik werd vegetarier en viel 25 kilo af. Ik voel me er veel beter bij.”

Meest Sexy Vegetariers 2006-2011

Vorig jaar koos het Nederlandse publiek voor actrice Nicolette Kluijver en voetballer Evgeniy Levchenko. Winnaars van andere jaren zijn Sanne Vogel en cartoonist Dio van der Veen (2010), schrijver/journalist Leon Verdonschot en GTST-actrice Inge Schrama (2009), model Ancilla Tilia en acteur Noah Valentyn (2008), cabaretier Guido Weijers en actrice Monique van der Werff (2007), actrice Marly van der Velde (GTST) en acteur Antonie Kamerling (2006). Wereldwijd wordt de Meest Sexy Vegetarier verkiezing georganiseerd door Peta.org.

Wakker Dier bedankt

In de voorrondes van de verkiezing vroegen 16 bekende Nederlanders met Wakker Dier aandacht voor diervriendelijk eten. Wakker Dier bedankt hen van harte voor hun inzet en deelname: RTL-nieuwslezeres Suzanne Bosman, zangeres Laura Estevez, zangeres en entertainer Sue Moreno, schrijfster Annemarie Postma, styliste Sanne Kraaijkamp, pokerspeler Steven van Zadelhoff, zanger Marien Dorleijn, ex-schaatser Jan Ykema, acteur David Lucieer en presentator Sander de Kramer.

Vleesminderen is `in’, en belangrijk

Sinds 2008 staat de link tussen vegetarisme en het klimaat goed op de kaart, onder andere door de film `Meat the Truth’ van Partij voor de Dieren. Een gemiddelde Nederlander veroorzaakt 40% meer uitstoot van broeikasgassen dan een vegetarier. Vegetarisch eten is goed voor de dieren en het klimaat, het milieu (mestprobleem), de natuur (ontbossing voor de teelt van veevoer en overbevissing) en voor het wereldvoedselprobleem. Vegetariers hebben minder last van de problemen die vaak worden toegewezen aan een te hoge vleesconsumptie zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatproblemen. Van alle kanten klinkt de roep om in Westerse landen de consumptie van dierlijke eiwitten te verminderen. En met succes, want inmiddels laten al zo’n 7 miljoen Nederlanders minimaal drie maal per week vlees links liggen tijdens de hoofdmaaltijd. Het percentage Nederlanders dat elke dag vlees eet is gedaald naar 13%. Het afgelopen kwartaal laat ook voor het eerst een flinke daling in vleesverkoop zien in Nederland, vergeleken met dezelfde periode in 2011. In Amerika daalde de vleesconsumptie tussen 2007 en 2012 zelfs met 12%. Wereldwijd vlakt de groei in vleesconsumptie af. Het aantal vegetariers lijkt in Nederland stabiel te zijn rond de 4,5%. In buurland Duitsland ligt dit cijfer boven de 6%. Dat cijfer lijkt ook in Nederland op korte termijn haalbaar. Zeker door recente onderzoeken die suggereren dat het eten van meer groente en fruit gelukkiger maakt en dat vegetariers langer leven en betere sex hebben.

Bron: Wakker Dier (via Nieuwsbank)